HTML

Ülepszik a zagy

2009.04.03. 16:49 :: Oroján Sándor

Lassan tisztul a kép a szocialisták és liberálisok (már amennyiben van értelme e fogalmakat az MSZP-vel és az SZDSZ-szel összefüggésben említeni) háza táján.

Jelen állás szerint Bajnai Gordon miniszterelnök lehet, a szocialisták pártelnökét Lendvai Ildikónak, a frakcióvezetőt Mesterházy Attilának hívják majd. Gyurcsány a Táncsics pénzosztó pártalapítvány kuratóriumi elnöke lesz. Kiss és Szekeres főalelnökök. Gyurcsány és az MSZP programjának Bajnai lesz az arca, ő hajttatja végre a választásoktól félő szocialista és liberális politikusokkal.

A két hete átláthatatlan helyzet egy egyszerű helycsereberével "oldódik meg". Madártávlatból úgy tűnik, Gyurcsány felkavarta az állóvizet, jött a káosz, ő maga részben belebukott, a párttársakkal helyeket cseréltek, és megpróbálják elhitetni (elsősorban saját magukkal), hogy valami változik. De egy kajaknégyes sem halad jobban attól, hogy az evezősök helyet cserélnek.

Habár a zagy leülepedett, a kép tisztult, csak idő kérdése, hogy mikor kavarja fel újra egy EP-választási kudarc, a megszorításokból kifaroló pár képviselő vagy az őszi költségvetési vita. Legkésőbb, alig egy év múlva, a 2010-es választás megteszi...

2 komment

Gordonnal jön a leminősítés

2009.03.30. 12:05 :: Oroján Sándor

Egyre kétségesebb, hogy mi lesz e végkimenetele a szocialisták-liberálisok bő egy hete tartó attrakciójának. Jelen állás szerint Bajnai Gordont szeretnék legtöbben miniszterelnökként látni, de az SZDSZ mellett az MSZP-ből is sokan leszavazhatják a Gyurcsány-klónt. Még azt sem tudni, ki buktatta meg Fletót, mint pártelnököt, állítások szerint egyszercsak önként mondott le. Na, persze...

Aztán ki tudja, ki lesz az MSZP elnöke? Még jelölt sincs, csak találgatások, pedig a héten választanak. A sztárhonvéd Szekeres és örökmásodik Kiss mellett bedobták a "lassan-mondom-hogy-mindenki-megértse Ildikót" is, akinél Fletó nyilván találna vonzóbb jelöltet, ha Miss Hungaryt keresne, de EP-képviselők (és pártelnökök esetében) inkább a szakértelem fontos, mint tudjuk.

Aztán mi lesz, ha marad Fletó? A két hete állva tapsoló kongresszus a legőszintébb miniszterelnökbe szerelmes tagjai nyilván rá voksolnának ismét. Akkor viszont vagy ígéretéhez híven leszavazza Gordont a szadesz, vagy kihátrál korábbi mondatai mögül. Ez utóbbi nem okozna meglepetést, végülis eggyel több vagy kevesebb kamu fenyegetőzés nem oszt, nem szoroz a "toleránsok" táborában.

És ki fogja majd megszavazni Bajnai pár óra alatt összekapart ötlethalmazát (éa. válságkezelő program), ami jobban sújtaná a magyar társadalmat mint 14 éve a Bokros-csomag?

Hasonló kérdések foglalkoztathatják a Standard and Poor's és a Moody's elemzőit is, hiszen alig pár órával az előzőleg viccnek tartott Bajnai miniszterelnökségének kényszerű komolyan gondolása után ismét leminősítették hazánkat.

Most őszintén: nem lenne mindenkinek megváltás egy előre hozott választás? (Kivéve azokat, akik félnek, hogy Hunvald és Zuschlag párttársukkal több időt töltenek majd együtt, szervezett körülmények között)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása