HTML

Sírás, zsidózás, új alelnök Egerben

2009.11.01. 16:21 :: Oroján Sándor

Az egri Fidelitas tagjai "műszakváltással" 13 órát standoltak a Dobó téren. A standolás során a Fidesz "Önnek is joga van tudni" című kiadványát ajánlottuk az emberek figyelmébe.

Szólj hozzá!

Oktatás és kórháztéma a testület előtt

2009.10.29. 22:05 :: Oroján Sándor

Ma ismét ülésezett Hatvan képviselő testülete, a 2012-ig szóló oktatási intézkedési terv módosítása volt az első napirendi pont. Az egész terv csak általánosságokban fogalmaz, és továbbra is kihagyják belőle a Fidesz képviselői által szorgalmazott stratégiai pontokat. Mi azt szeretnénk, ha:

  1. Mindn évebn a lehető legalacsonyabb létszámmal alakítanák ki az első osztályokat, indokolt esetben az ötödikeket. Ne hivatkozzanak gyerekhiányra, amíg folyamatosan a törvényi maximum fölött van az osztálylétszám, külön engedélyt kell kérni az OKÉV-től minden évben.
  2. Foglalják írásba, hogy cél a pedagógus-álláshelyek megőrzése
  3. Jelenjen meg a stratégiai célok között a tehetséggyondozás, mint kiemelt cél, plusz forrásokat biztosítson az önkormányzat a délutáni foglalkozásokra, a csoportbontásra. Ez a többletfeladat hozzájárulhat az álláshelyek megőrzéséhez.

A cél ezzel szemben folyamatosan a "gazdasági hatékonyság" és az "infrastruktúra fejlesztése". Ez persze nem utolsó szempont, de a Fidesz véleménye szerint nem ettől lesz nagyságrendekkel jobb a hatvani oktatás.

Képviselőtársam hozzászólására jeleztem, hogy a hatvani oktatás színvonalát most is a kiváló hatvani tanároknak köszönhetjük, például azoknak, akik a Kossuthban (pardon: óhatvani "székhelyintézményben") is saját kézzel, szülői összefogással festik ki a termet, azoknak a tanároknak, akik délutáni foglalkozásokat, versenyre felkészítést vállalnak ingyen. A Fidesz képviselői mindig elismerték a hatvani tanárok teljesítményét, és azért ellenzik folyamatosan a szocialisták megszorításait, mert nem értenek egyet azzal, hogy az önkormányzat a legkevésbé sem partner a minőségi oktatás fejlesztésében.

Röviden: véleményem szerint az intézkedési terv egy olyan előrejelzés, amely a jövőre érkező újabb megszorításokat vetíti elénk. A FIDESZ képviselői a tervet nem szavazták meg. (Mindenki más: MSZP, LOkálpatrióták, ÖHE igennel szavazott)

 

A hatvani kórház úgy tűnik, városi kézben marad. Vagyis a városgazdálkodás fogja működtetni, igazgatója egy olyan üzletember lesz, aki: Leningrádban tanult, majd a Soros Alapítvány támogatta tanulmányait, később munkahelyén keresztül kapcsolatban állt a Wallis csoporttal, legutóbb pedig a HospInvest egyik vezetőjeként dolgozott. Némi kétely merült fel bennünk, fideszesekben, hogy vajon jó gazdája lesz-e az egészségügyi intézményünknek, de Polgármester úr "megnyugtatott" minket: nem is vették észre, hogy Wallisos kötődése van, a HospInvestnél tapasztalatot szerzett, és azért alkalmazzák, mert jó szakemberként segíthet a városnak a kórház irányításában. Nos, ezen a ponton a helyzet komolyságára (és a képviselő testület ülésének méltóságára) tekintettel nem nevettünk hangosan.

Van egy hipotézisünk:

  1. A kórház működése mínuszos. Egy szocialista képviselő szerint, a HospInvestnek történő átadás előtt, 600 millióba került évente). (Egyébként van olyan képviselő is, aki szerint a kórház 160 millió forintot hozott a városnak idén azzal, hogy visszakerült önkormányzati működtetésbe, ennek valóságtartalmát ítélje meg a Kedves Olvasó.)
  2. A kórházat úgy adják oda a Városgazdálkodásnak, hogy plusz pénz nemigen lesz a működtetésre jelen állás szerint.
  3. A városgazdálkodás emiatt mínuszos lesz, indokolt lesz a gazdálkodás felülvizsgálata, majd a "veszteséges" dolgokat (pl. strand, uszoda, parkolásszervezés, stb.) lehet privatizálni (ugyanazon logika mentén, ami a MALÉV és egyéb állami cégek privatizációját indokolta).
  4. A külső működtetésbe adott infrastruktúrát lehet fejleszteni önkormányzati pénzből, a beruházási költség egy részét lehet ügyesen működtetésre fordítani (beruházásnak könyvelni), a működtető cég így nyereséges lesz, így vándorolhat az adófizetők pénze magánzsebekbe.
  5. És az a jobbik eset, ha csak a működtetéssel húz valaki hasznot, nem végleg veszi meg az önkormányzat tulajdonát.
  6. Utólag minden bajért a Fidesz a felelős, hiszen mi mondtuk, hogy a kórházat működtesse az önkormányzat ismét. Lám-lám, ez lesz, ha hallgatnak a szocik az ellenzékre...

Persze mindez csak egy igazolhatatlan hipotézis. Igaz, egy évvel ezelőtt a HospInvest csődje, a százmilliós fejlesztések elmaradása is csak egy igazolhatatlan hipotézis volt részünkről, amit akkor hevesen tagadtak. Majd jövőre meglátjuk, hogy lesz. Remélem, nem lesz idejük befejezni... :)

4 komment

A Kerekréti Kör elnökével egyeztettünk

2009.10.28. 13:39 :: Oroján Sándor

Tegnap este Kormos Istvánnal, a Zöld Tgozat megyei alelnökével és a gyöngyössolymosi Kerekréti Kör elnökével, Varga Szabolccsal egyeztettünk aktuális környezetvédelmi kérdésekről, FIDESZ Zöld Tagozata és a környezetvédő egyesület jövőbeni együttműködési lehetőségeiről.

Zöld Tagozat megyei elnökké választásom előtt vállaltam, hogy felveszem a kapcsolatot a megyében működő civil szervezetekkel, és becsatornázzuk véleményüket a FIDESZ programalkoásának folyamatába. Ennek keretein belül megállapodtunk a Kerekréti Körrel, hogy a FIDESZ környezetvédelmi választási programjának elkészítése során kikérjük a szervezet tagjainak véleményét, és a Zöld Tagozat figyelembe veszi azt a program megírásakor.

Szólj hozzá!

Töklámpás Csocsó Verseny Parádon

2009.10.27. 14:36 :: Oroján Sándor

A Heves megyei Parádon Töklámpás Csocsó Versenyt rendez a helyi Fidelitas október 31-én, szombaton este 18 órától a Parádés Sörözőben (Kossuth Lajos út 142.) A szervező csoport elnöke, Gáspár Éva elmondta: mindenkit szeretettel várnak egy csocsózásra, beszélgetésre, a versenyen pedig értékes díjakat nyerhetnek a legjobbak. Este DJ Papas keveri a zenét, így a bulizni vágyók is szórakozhatnak aznap este. Szállást lehet igényelni, ezügyben keressétek Gáspár Évát az evagaspar89kukacgmail.com -on.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Egyetért velünk az ombudsman

2009.10.27. 14:35 :: Oroján Sándor

Igaz, eltelt pár hét a Fidelitas egri kijárási tilalmat bíráló sajtótájékoztatója óta, de még mindig aktuális a téma. Most Szabó Máté ombudsman hívta fel az egri jegyző figyelmét a rendelettervezet jogszabályokba ütköző passzusaira. Emellett megemlíti: a hatályos jogszabályokban léteznek olyan, a bevezetni kívántnál jóval enyhébb korlátozással járó jogi eszközök, amelyek hatékonyabban alkalmazhatók a gyermekek, fiatalok jogainak védelmére. Ilyen például az, ha az alkohol és dohánytermékek 18 év alattiaknak történő eladását fokozottan és következetesen ellenőrzik, ennek során együttműködnek más hatóságokkal, helyszíni bírságot szabnak ki.

Örülünk, hogy a Fidelitas véleményével összecseng az ombudsman állásfoglalása, és reméljük, Jegyző úr végleg elveti a kijárási tilalom ötletét, ehelyett mihamarabb lehetőséget biztosít a Fidelitas számára, hogy egyeztessünk a fiatalok védelmének ügyében.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása