HTML

Mentsük meg bolygónkat

2010.04.01. 21:55 :: Oroján Sándor

Egy kis humor a zöldekről, George Carlin módra (magyar felirattal). Habár nem értek egyet Carlin következtetésével, annyi tanulság levonható a dologból, hogy a megélhetési zöldek, a látványos ám hasztalan akciók tömege előbb-utóbb úgy járatja le a környezetvédelem ügyét, ahogyan a Jobbik az adventi kereszteket.

Egy alapvetést a videó mellé azért szögezzünk le: a környezetvédelem célja nem valamifajta önzetlen cselekvés a szimpi bálnákért (I don't give a shit), vagy az oly esendő bolygónkért, hanem egy önző törekvés olyan környezet megteremtésére, amely kiszolgál minket - hosszú távon. Magunkért csináljuk, nem a bálnákért, ezt látni kell...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr761888025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.M. 2010.04.01. 23:35:16

Ki miért. Én konkrétan a bálnákért is teszem, amit teszek. Sokan vannak, akiket nem kizárólag az emberi önérdekek vezérelnek. (Ezek szerint a környezetgazdaságtan tanszék is megosztott a kérdésben.)
A videót kifejezetten károsnak tartom, mert a tájékozatlan embereket egy ezer ponton hibás érvrendszerrel rossz következtetésekhez vezeti. Semmiképpen nem népszerűsíteném.

Oroján Sándor 2010.04.02. 20:38:16

Szerintem ez belefér. Aki ezt a blogot olvassa, és még egy angol videót végig is néz, feltételezhetően van annyira intelligens, hogy rájön a turpisságokra, amik a hamis érvrendszert alkotják. Viszont nem árt némi önirónia, egy kis görbe tükör, és megkockáztatom: ebből a videóból rájöhetünk, hogyan, milyen logika mentén gondolkodnak azok, akik ellenzik a környezetvédelem ügyében történő aktívabb fellépést. Egyébként szeretem a bálnákat, bár leginkább csak TV-ből ismerősek (ld. Willy).

Viszont felmerül egy jogos dilemma: miért nem foglalkozunk legalább annyit például a budapesti hajléktalanok megsegítésével, mint a távoli bálnákkal? Vajon nem árt-e jobban az emberiségnek Guantanamo, a hazánkban mindenhová begyűrűző korrupció vagy a mentőautóban meghaló néni, akit nem tudták, melyik kórházba vigyenek, hogy a TB finanszírozza a beavatkozást? És nem égetőbb probléma mondjuk a vidéki cigányság leszakadása, az etnikai konfliktusok megoldása? És az elnéptelenedő falvak, a bezárt iskolák?
Talán ezekkel foglalkozni gáz, mert az már politika. Pedig az akut társadalmi konfliktusok megoldása alapfeltétele annak, hogy képesek legyünk hosszú távon gondolkodni, befektetni a jövőnkbe, unokáinkról gondoskodni.
Maradnak a kvóták, a biodiverzitás meg az újrahasznosítás. Kis eredmény is eredmény - vígasztalhatjuk magunkat. :)

A.M. 2010.04.03. 00:09:50

@Oroján Sándor: Az öniróniának tényleg van helye, de ebben a videóban én hiába keresem magam...
Nem gondolom, hogy az említett problémákat érdemes lenne szembeállítani. Tapasztalataim alapján gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy épp azok teszik saját környezetükben is a legtöbbet, akik a bálnák értékét is látják. Ez a szembeállítás sokak számára arra érv, hogy a nagy távoli ügyekre ne próbáljanak hatni, de közben itthon sem tesznek többet. Az a mentalitás, amelyik engem különböző nemzetközi akciókban való részvételre ösztönöz, itthon is lépésekre sarkall. A körülöttem élő elkötelezett emberek többsége hasonlóan van ezzel.

Oroján Sándor 2010.04.03. 16:56:12

Ezzel egyetértek. És egyáltalán nem rád gondoltam, vagy bárkire a tanszékről, köztünk pont más karakterek vannak, ezért is szeretek ott lenni, veletek beszélgetni. Még Gyurival is... :))
süti beállítások módosítása