HTML

120 éve született Meszlényi püspök

2012.01.02. 21:55 :: Oroján Sándor

Ma 120 éve született Hatvanban Meszlényi Zoltán püspök, vértanú. Az évforduló alkalmából Kovács János egyháztörténész cikkét ajánlom mindenki figyelmébe.
 

A hatvani községháza (1892)
 
Boldog Meszlényi Zoltán 1892. január 2-án született Hatvanban. A vértanúságot szenvedett Meszlényi püspök 120 évvel ezelőtt született Hatvanban és indult el élete útjára, melyet számára a Gondviselés kijelölt.
Apja id. Meszlényi Zoltán tanító 1884. szeptember 16 - án kapott kinevezést a hatvani elemi iskolába. Az iskola ebben az időben a községháza emeletén kapott elhelyezést. A tanító az emeleten egy szoba és előszobából álló tanítói lakást kapott  érkezésekor használatba.  Rimaszombaton 1886. január 16 - án kötött házasságot Burszky Etellel.
A házaspárnak hét gyereke született, de csak öt gyerekük élte meg a felnőtt kort. Két kislányuk - Borbála és Erzsébet- egymás után haltak meg1891-ben- diftériában. A család nagy örömére 1892. január 2-án egy hideg téli napon megszületett Zoltán fiuk. A község házait - ekkor még számozták.
A hatvani plébánia születési anyakönyvében, Meszlényi Zoltán adatainál olvasható: 1. sz.lakhely, mely akkor a községházának felelt meg. Később a Hatvani Újság 1937. okt. 31. Számában Meszlényi tanító egy jó ismerője a következő cikket írta: „A Most felszentelt dr. Meszlényi Zoltán atyja hatvani néptanító volt.” A szerző utalt az írásában arra, hogy Meszlényi család az iskolában lakott.
A tanítót 1892. október 16-án a vallás –és közoktatásügyi minisztérium az állami iskola rendes tanárává nevezte ki és a budapesti királyi tanfelügyelőséghez, azonban még kettő évig Hatvanból láthatta el feladatát
1895. május 15. és 1903. március 1-je között  Meszlényi tanító Gömör-Kishont Vármegye tanfelügyelőségénél működött. Ezután ideiglenes nyugdíjaztatását kérte.
A család már 1895-től Rimaszombaton tartózkodott, a Kossuth utcában állt az elemi fiúiskola, ahová a kis Meszlényi Zoltán járhatott. 1901-ben, a protestáns főgimnáziumban - (Rimaszombati Egyesült Protestáns Gymnasium) - kezdte meg gimnázium első osztályát.
Meszlényi Zoltánnak 1893-ban született egy húga, Ilona és 1897. július 3-án született öccse, Miklós Gyula.
1901. december 6-án született meg Mária kistestvérük. Rimaszombaton a XVIII. században épült barokk stílusú, római katolikus templom a város Fő terének legszebb műemléképülete. Ez a templom volt a mélyen vallásos Meszlényi család életének lelki központja.    
Az édesanya 1904-ben elhunyt, az apa egyedül maradt a gyermekekkel. Burszky Etelt Rimaszombaton temették el. A tanító 1905-ben kötött házasságot a gyöngyösi születésű Farkas Júliával. A szép postáskisasszony a férjénél 20 évvel volt fiatalabb. Júlia jó mostohája volt a négy gyereknek, akik szerették őt. A Meszlényi családban Kornél a legkisebb gyermek 1908. április 8-án született Budapesten.
Meszlényi Zoltán Budapesten folytatja gimnáziumi tanulmányait, majd Esztergomban fejezi be a bencés gimnáziumban, mint az esztergomi főegyházmegye kisszeminaristája. Vaszary Kolos bíboros támogatásával Rómában tanult. 1915-ben, Innsbruckban szentelték pappá.
Csernoch János prímás 1917-től Esztergomba rendelet központi szolgálatra és 1950-ig, letartóztatásáig a „Magyar Vatikánban” teljesítette papi szolgálatát. Serédi Jusztinián prímás püspökké szentelte 1937. október 28-án. Jelmondatául választotta: fidenter ac fideliter (bizalommal és hűségesen) Ez jellemezte egész életét és halálát.
Mindszenty József bíboros bebörtönzése majd az egyházmegyét ideiglenesen vezető Drahos János általános helynök halála után minden fenyegetés ellenére elfogadja a káptalani helynöki tisztséget. Ezért az egyházi szolgálatáért kellett eltűnnie, ezért hurcolták börtönbe, ahol 1951. március 4-én vértanúként halt meg hitéért és egyházáért.
 
Kovács János
egyháztörténész
 
Kép: Hatvani Márk
 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr633515029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balla attila 2012.01.03. 12:21:07

Sanyika!

Rendes tőled, hogy János írásait közzé teszed a blogodon.

Különösképpen egy olyan témát amit a helyi médiák valamiért elhallgatnak.
Részben érthető is mert kellemetlen helyzetbe hozná a városvezetőket amiért elutasították a Pálhidy egyesület javaslatát mely kezdeményezte a belvárosi templom körüli tér átnevezését Meszlényi Zoltán térre.
süti beállítások módosítása