HTML

Forgató nyomaték

2012.10.30. 21:19 :: Oroján Sándor

A várakozásokhoz képest lemaradásban van több uniós forrásból megvalósuló it-fejlesztési projekt, ezért a Fidesz infokommunikációs munkacsoportja ősszel a gyorsítás érdekében tevékenykedik majd. A közelmúltban hangsúlyozta az uniós források lehívásának mielőbbi szükségét Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az általános költségvetési kiigazítások közepette nem lehet megengedni, hogy a projektek késlekedése miatt elsikkadjanak az Európai Unió kormányzati informatikai fejlesztésekre fordítható forrásai. Ilyen körülmények között az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottsága, valamint a Fidesz infokommunikációs munkacsoportja úgy döntött, hogy áttekinti ezeket a projekteket, és ahol lehet, a felelősökkel együtt aktív közreműködéssel segíti a projektek gyorsítását.

„Két év állt rendelkezésre a szakmai szempontok egyeztetésére, de ma már a huszonnegyedik órában vagyunk. Az ősz az utolsó időszak, amikor lehetőség van nagyobb fejlesztéseket elindítani vagy dönteni a források átcsoportosításáról. A politika nem engedheti meg, hogy a hazánkat megillető uniós források a nemzetgazdaságon kívül rekedjenek, ez ma fontosabb a szakmai vagy egyes piaci szempontok érvényesülésénél” – fogalmaz a Fidesz-munkacsoport ügyvivője. Oroján Sándor szerint a nagy fejlesztések nem tudnak majd eredményesen lezajlani, ha a piaci szempontok kompromisszuma nem segíti a határidőre történő megvalósítást, ezért fontos, hogy az iparági szereplők is aktív párbeszédet folytassanak.

Az első, a munkacsoport által áttekintett projekt a TIOP 1.1.1. keretében, 10,44 milliárd forintból megvalósuló oktatásinformatikai fejlesztés – köznapi nevén tanulói laptop program. Ennek már egy éve el kellett volna indulnia, ám csúszott az iskolák fenntartóváltása miatt, továbbá a szakmai specifikációk és a költségvetési súlyozások hiányosságai is hátráltatták a kivitelezést. A projekt egyébként a laptopok mellett digitális táblák, szoftverek, iskolai szavazórendszer és egyéb eszközök beszerzését is tartalmazza. (Mártonffy Attila - IT Business)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása