HTML

Elkerülő út - elkerült probléma

2008.01.08. 20:29 :: Oroján Sándor

Több mint egy éve annak, hogy átadták azt a tehermentesítő utat Hatvan közelében, amely a 32-es szolnoki főutat köti össze az M3-as autópályával. Azóta sokaknak feltűnt: alig használják, a kamionok továbbra is robognak a városon keresztül.

Kérdezhetjük: vajon miért ilyen alacsony az útszakasz kihasználtsága?


Ismeretes, hogy az elkerülő utat azért építették, hogy a városon áthaladó forgalmat mérsékeljék. Vagyis csak azok a járművek jöjjenek a városhatáron belülre, amelyek célja Hatvanba vezet, és nem azon keresztül. Különös tekintettel a kamionokra, a zaj- és rezgésszennyezés fő okozóira.

Az elkerülő útra 3,5 milliárd forintot költöttek, de az elérni kívánt cél azóta sem valósult meg. Vajon miért robognak ma is keresztül a kamionok Hatvan központján?

Az autópálya használatáért fizetni kell.
Az elkerülő út megépítéséig a Kerekharaszt és Hatvan lehajtói között díjmentesen lehetett használni a pályát. Ha ez kiegészült volna az elkerülő út csatlakozásával, vagyis Kerekharaszt és immár Hatvan-Kelet között lenne díjmentes autópályszakasz a nehéz gépjárművek számára is, ma nem dübörögne Hatvanon keresztül az átmenő forgalom.

Nem ez történt. Ehelyett ma csupán a hatvani leágazás (55-ös kilométernél) és Hatvan-Kelet között közlekedhetünk ingyen - 3,5t-s össztömeg fölött itt sem.

Van-e valaki, aki azért vesz autópálya-matricát, hogy Kerekharaszt és a hatvani leáhazás között haladjon? Bizonyára nincs, inkább áthalad a városon. Tehát e rövid szakasz díjmentessége nem okozna bevételkiesést az államnak. Nem okozna bevételkiesést az sem, ha a Kerekharaszt és Hatvan-Kelet közti szakasz díjmentes lenne, akár a kamionok számára is.

Hogy miért nincs még ingyen? Mert tervezik a nem célforgalomként közlekedő kamionok Hatvanból történő kitiltását. Ez azt jelenti, hogy a 21-es és 32-es úton haladó kamionok autópálya-haználatra lesznek kötelezve, és díjfizetésre. Csakúgy a hasonlóan Budapestre közlekedők, a Gyöngyösre közlekedők...

Így lehet kamionosokat hatóságilag kötelezni pár kilométer használatáért autópálya-matrica megvételére. És még csodálkoznak, hogy országunk nem versenyképes... Hogy ezért az álszent levelezésbe bonyolódó Kóka János és/vagy Érsek Zsolt felelős, az szinte mindegy. Ez is egy jól kitalát szoclib biznisz...

A kamonok pedig egy éve már, hogy tovább szennyezik városunk levegőjét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr54289972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása