HTML

Botrányos körülmények a gyöngyösi kórházban

2008.01.11. 02:16 :: Oroján Sándor


A HírTV felvételei nem először okoznak komoly fejtörést a baloldali kommunikátoroknak, akik ezt követően magyarázkodásokkal, csúsztatásokkal igyekeznek bizonygatni: amit látunk, az nem is úgy van. A hirtv.hu cikke után olvashatsz egy HEOL-on megjelent írást, melyben a botrányban érintett gyöngyösi kórház főigazgatója, Dr. Kosztura László (igen, a hatvani Egézségügyi Bizottság elnöke - milyen kicsi a világ) nyilatkozik.

A lényeg nagyjából ennyi: a felvételen ugyan látszik, milyen áldatlan állapotok vannak az egészségügyben, de: az ágyszámcsökkentés nem áll összefüggésben az ellátható betegek számával. (kac-kac) Folyosón spájzolt betegek eddig is voltak, ezután is lesznek. Ez így normális. Tessék megszokni!

Kosztura Úrnak köszönjük a megnyugtató hangot; igazán jól esik egy kis higgadtsággal, szakmai érveléssel találkozni a szenzációhajhász "havária-híradók" szélsőséges, leegyszerűsítő megnyilvánulásaitól szenvedő nyugodt többség számára.

Tudhatjuk: a kirúgott orvosok, nővérek, a profitorientált cégek bevonása, a csökkenő ágyszámok, a kiszámíthatatlanság, a napról-napra változó koalíciós alkuk szülte elképzelések nem rontják a betegelátás színvonalát. Sőt, céljuk épp ellenkező.


A HírTV rejtett kamerás felvételei
itt láthatók.


hirtv.hu

2008-01-10 14:18

Hivatalból vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet, miután a Hír Televízió csütörtökön bemutatta, hogy a Hospinvest Zrt. által működtetett gyöngyösi kórházban milyen körülmények között gyógyítanak.

Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke azt mondta, meghallgatják a kórházbirodalmat építő céget is, adatokat kérnek be, tanúkat hallgatnak meg, és helyszíni szemlére is kimennek a felügyelők. Megvizsgálják azt is, hogy mely osztályokon, és mióta van ekkora zsúfoltság, és okozhatta-e azt például tömegbaleset vagy járvány.

A felügyelet elnökének feltételezése szerint nem az ágyszámleépítés, hanem betegirányítási hibák okozhatják a gondokat. A gyöngyösi kórházat csaknem egy éve üzemelteti a Hospinvest Zrt. Ez a cég vette át a hatvani intézmény működtetését is, és tervei szerint a kazincbarcikai kórház átvételével növelné birodalmát.

 


HEOL

2008. január. 10., 16:31 

"Bedugult a mátrix - megszólalt a főigazgató

Kosztura László szerint nem volt más megoldás, de legalább nem kellett senkit elküldeni

A gyöngyösi kórház főigazgatója, dr. Kosztura László szerint nem üzemszerű állapot a folyosói fektetés. Az éveleji forgalomnövekedésre azonban nem volt más gyógyír.

Korántsem üzemszerű állapot, hogy a betegeket a folyosón kell ellátni, s kétségtelen, hogy ez nem optimális helyzet. De több tényező együttállása miatt egyedül így lehetett biztosítani minden jelentkező beteg felvételét és ellátását. Így foglalható össze dr. Kosztura László, a gyöngyösi kórház főigazgatójának nyilatkozata a folyosó-ügyben.

– Január elseje és kilencedike között 213 beteget vettünk fel, és 123-at bocsátottunk el. Ez jóval meghaladja az átlagos forgalmat – mondja Kosztura László főigazgató. Az ünnepek után szerinte megszokott jelenség egyébként az ilyen növekedés, több év tapasztalata alapján.

Kérdésünkre, hogy a már bevezetett mátrix-rendszer miért nem tudta levezetni a forgalmat, a főigazgató elmondta: egy bizonyos pontig sokat segített a rendszer, ez tette lehetővé, hogy belgyógyászati betegeket elhelyezzenek például a fül-orr-gége, vagy a sebészeti részlegen.

– Az ismert időjárási körülmények miatt viszont a sebészeti részlegen is megugrott a forgalom, így egy ponton túl már a mátrix kínálta rugalmasság sem volt elegendő – jegyezte meg a főigazgató, azt is hozzátéve: az alapvető probléma az, hogy tavaly áprilistól a gyöngyösi kórház több, mint száz akítv ágyat veszített el a kapacitás szabályozása miatt, miközben a betegek száma értelemszerűen nem csökkent. A belgyógyászati ágyak száma például 147-ről 81-re változott.

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kollégák maradéktalanul helyt álltak, nagyon tisztességesen végezték a munkájukat, ennek köszönhető, hogy minden beteget el tudtunk látni – még akkor is, ha kétségkívül nem az optimális feltételekkel –, és egyetlen segítségre szoruló embert sem kellett hazaküldenünk – fűzte hozzá végül dr. Kosztura László."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr76293014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása