HTML

Sajttáj Egerben

2008.02.04. 13:26 :: Oroján Sándor

Ma délelőtt Demeter Róberttel, a Fidelitas egri elnökével tartottam sajtótájékoztatót a tandíj és népszavazás témájában. Az eseményről készült cikk  alább olvasható. Ezúton is köszönöm a remek fotót Kozma Anett, egri alelnök kisasszonynak. :)





"A Fidelitas tájékoztató kampányt indít Egerben, jelentette be Demeter Róbert, a Fidelitas egri elnöke. A Heves megyei Fidelitas mai sajtótájékoztatóján Oroján Sándor kiemelte: a fiataloknak lehetőségük lesz a népszavazáson azt üzenni a kormánynak, hogy elég volt!

A Fidelitas arra kéri a Heves megyei fiatalokat: segítsenek hátrányos helyzetű társaikon, és teremtsék meg számukra a továbbtanulás lehetőségét azzal, hogy igent mondanak a tandíj eltörlésére.

Magyarországon a tandíj bevezetése súlyos következményekkel járt az elmúlt évben. Országosan 24 ezer fővel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Ez a jelenség megfigyelhető Heves megyében is: az egri Eszterházy Károly és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolára jelentkezők száma ezerrel csökkent 2006-hoz képest, míg a felvettek száma ezerötszázzal.

Oroján Sándor a www.felvi.hu adatai alapján készült statisztikákat mutatott be, melyek egyértelmű jelei annak, hogy a tandíj káros a fiatalok és az oktatás számára egyaránt.


Oroján Sándor szerint nem helyes, ha a szülők pénztárcája dönti el, hogy egy fiatal tanulhat-e vagy sem. „Elég a fiatalokat becsapó ígérgetésekből, elég az igazságtalan tandíjból, elég a fiatalok kárára hajszolt reformokból.

A népszavazás lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok döntsenek, és ők is megüzenjék az őket becsapó politikusoknak: elég volt!”

Demeter Róbert, egri Fidelitas elnök kiemelte: a Fidelitas Egerben standolásba kezd, és tájékoztatni fogja a fiatalokat arról, hogy a népszavazás milyen jelentősséggel bír számukra. A fiataloknak tudniuk kell, milyen lehetőséggel élhetnek március 9-én."


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr71324716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibicsoki 2008.02.04. 21:38:17

Hát nemtudom... szerintem nem feltétlenül baj az, ha némileg csökken a felsőoktatásban részesülők száma. Egyértelműen nincs annyi óvonőre és tanárra szükségünk amennyit ma képzünk, mivel nem szaporodunk a képzés mértékével arányosan. Meg valljuk be, nem is feltétlenül kell midnenkinek felsőoktatásban vágeznie. Arról meg nem hallunk, hogy a begyűjtött pénzekből a szakiskolákat, szakmunkásképzőket fejlesztenénk. Ugyan akkora szükség lenne a szakmáknak biztos háttértudással szolgáló nevelő intézetekre, mint az egyetemi diplomás szakmáknak. Az új rendszer sem fog gátat szabni annak, hogy megszűrje a nem oda való embereket, mivel péncentirikus, akinek van fizet és lesz diplomája (legyen akármilyen panelproli az illető...). Szerintem lehet változtatni, más ösztönzőket és szűrőket kell keresni, hogy a gazdasági és társadalmi igényekhez tudjuk állítani (ami jelen esetben némi csökkentést jelent véleményem szerint) a felsőoktatásban részesülők számát. Azt, hogy mindenkit megsarcolnak nem szül egyenlőséget, sőt pont az ellenkezőjét és végképp nem oldja meg a kivaálló szakmunkáskápzési kérdéskört, amire szerintem nagy hangsúlyt kellene fektetnünk. A fennt említett ösztönzőkre és szűrőkre a hallgatói képviseletek részletes programokat dolgoznak ki, de a kormány nem nagyon akarja partnernek tekinteni őket. Megint eljátszák, hogy csak azokat nem kérdezik meg akiket érint... köszönjük! Szóval akkor köszönjük mi sem a tandíjból, inkább fordítsuk a fejünket az érintettek szakmai véleményéhez...
süti beállítások módosítása