HTML

Erdőink jövője

2008.02.23. 00:22 :: Matteo

Az alábbi cikket az origo.hu-n találtam, egy barátom hívta fel rá a figyelmem.

A magyar emberek viszonya a természettel kissé ellentmondásos. A legtöbben szépnek és helyesnek tartják az elvet, hogy „védjük a környezetet” és „óvjuk a természetet”, de ha tettekre kerül a sor, valahogy hirtelen minden más fontosabbá válik. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a környezettudatos nevelés még eléggé gyerekcipőben jár, és a természeti javakat egyesek szabad prédának nézik. És ez a magatartás könnyen kombinálódik a magántulajdon semmibe vételével. Ez a cikk a fatolvajlásról szól, a fatolvajok között pedig a legszegényebb rétegekből kikerülő megélhetési bűnözők és jómódú vállalkozók, magasabb iskolai végzettséggel rendelkező, (papíron) kvalifikált személyek egyaránt megtalálhatóak. A szegénység a bűnözésre magyarázat, de nem mentség. A profitszerzésnek pedig aljas módja a közjavak megkárosítása. Aki így szerez vagyont, ezt üzeni a társadalomnak: „Elveszem, mert megtehetem, ti meg nem érdekeltek, felőlem fel is fordulhattok.” Az ilyen mentalitású személyeket a köznyelv többnyire a „tahó” kifejezéssel illeti.


 


(origo.hu)

Gyakran fordul a ravasz fatolvaj Zsigulija

 

Ezer hektárnyi erdő kivágásával százötvenezer köbméter fát lopnak el minden évben Magyarországon, amivel 2-3 milliárdos kárt okoznak a bűnözők - állítja egy friss rendőrségi jelentés. A legtöbbet vérprofi, akár 50 fős, gépekkel dolgozó bűnbandák kaszálnak, míg mások gyerekekkel dolgoztatnak. A piti tolvajok is trükkösek: átalakított Zsigulival járják az erdőket, de épp csak annyi fát visznek magukkal, amivel még pont kijátszák a törvényt. 51 tagja van annak a fatolvaj bandának, amely ellen vádat emeltek a múlt héten. A gyanúsítottak közel 200 hektár erdőt vágtak tarra, amivel 21 ezer köbméternyi fát loptak el Kiskunhalas közelében. Akácot, nyárfát, bálványfát - ami volt. 40-50 év alatt is csak részben állítható helyre a táj eredeti állapota.A vádlottak törvényes fakitermelésnek álcázták az ipari méretű lopást, aminek során hamis papírokkal átverték a saját munkásaikat is, akikkel mások erdeit irtatták ki. Az ügyész szerint akár 8 évet is kaphatnak, de az anyagi kárt nehéz behajtani a vádlottakon, akik készültek az eljárásra: vagyontárgyaikat időközben eladták másnak.

 

Ez csak egyetlen példa, bár a statisztikák szerint ritka eset, hogy fatolvajok ellen vádat emelnek. A Földművelési Minisztérium (FVM) szerint ilyen és ehhez hasonló szervezett csoportok lopják el a háromnegyed részét annak a mintegy százötvenezer köbméter fának, ami évente eltűnik a hazai erdőkből. A tolvajok minden évben átlagosan ezer hektár kivágásával, nagyságrendileg 2-3 milliárd forintos kárt okoznak - közölte az [origo]-val Szepesi András, az FVM szakértője.

A fatolvajokat három csoportra lehet osztani: az erdőket ipari méretekben, gépekkel felszerelkezve kivágó bűnbandákra, az erdőgazdaságok által már kitermelt, méretre vágott fákat teherautókkal, vagy éppen átalakított Wartburggal, Ladával elhordókra, valamint a faluszélről biciklivel tüzelőért induló szegényekre.

Egy még nem nyilvános rendőrségi dokumentumból kiderül, a fenti ügy nem is a legrafináltabb fatolvajokról szól. Ügyvédek, hajléktalanok és vagyonos bűnözők együtt alkotják a legnagyobb természeti kárt okozó csoportokat. Az ORFK tanulmánya szerint az a módszerük, hogy először nincstelenek nevére íratják az általában csak 51 százalékban megszerzett, de vágási engedély nélküli erdőket. Elsőként a be nem fizetett illetékkel rövidítik meg az államot.A papíron tulajdonossá váló hajléktalanok mögött gazdag emberek kft.-i állnak, így a háttérből irányítók "nem érhetők tetten" - állítja a rendőrség. Amikor már védve vannak, főleg hétvégén indulnak be - ahogy az erdészek fogalmaznak - a döntőpárokból álló brigádok. Azért ekkor, meg ünnepnapokon, mert a területekért felelős erdészek akkor alig dolgoznak.

A vágás után szinte azonnal elszállítják, majd feldolgozzák a fát, de már nem a balek erdőtulajdonos, hanem a felvásárló kft. megbízásából. A vágás befejezése és a ledöntött fa eladása között gyakran csak órák telnek el, így a fa nem foglalható le, mivel már más tulajdonát képezi. A profitot tovább növelik azzal, hogy a tarvágott földet a folyamat végén tovább adják, mielőtt rájegyezhető lenne a végrehajtási jog a tulajdoni lapra.

A csóró hajléktalan aztán több millióért ismételten erdőket vesz, ahol megint csak engedély nélkül irtják ki a fát, s ez így megy tovább - miközben a hatóságok nem tudnak lépést tartani velük. A bűnözők néhány kör után a nevüket adó nincsteleneket is lecserélik, hogy eltüntessék a nyomokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr50350931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása