HTML

Impresszió két éve

2008.03.13. 21:44 :: Oroján Sándor

2006-ban még gyakran írtam az egyetemünk vegyészkari lapjába, a Kémlelőbe. Ekkor született meg az alábbi cikkem, amelyet március 15-e apropóján ajánlok figyelmedbe. A valósággal történő bármely egyezés pusztán a véletlen és a szerző műve.

Bir-kaLand
 

Március 15-én, 0 óra 0 perckor megtört a „tér-idő kontinuum”, és 24 órára a Kémlelő volt főszerkesztő-helyettese furcsa világba látogatott. Hogy mit látott, s miután visszatért közénk, vajon mit üzen az utókornak bizarr élményével, az alábbiakból kiderül.

 

Sándor vagyok. S mint minden becsületes Sándor, március 18-án ünnepeltetem magam nevem napja alkalmából. Tekintve, hogy engem ünnepelni oly sokan szeretnének - az első turnus már 14-én, kedden vendégségbe érkezett hozzánk. (Na jó, bevallom, édesapám is Sándor, valójában miatta jött több vendég.) Szóval március 14-én, délután megterült az ünnepi asztal, s a lakoma fogyasztása közben annak rendje s módja szerint beszélgettünk. A legérdekesebb rész az volt, mikor egyik vendégünk elmesélte, munkahelyén nem tudták kiharcolni, hogy 15-én szabadnap legyen, a gyár aznap is három műszakban működött. Ő egy külföldi tulajdonú cégnél dolgozik, a tulajdonosi érdekképviselet pedig mindenben védi a profitérdeket. Ezért komoly vita támadt a vezetőségi értekezleten, mikor az évet tervezték, ugyanis a nem magyar  cégvezetők nem akarták megengedni, hogy március 15-én álljon a termelés, kiessen a bevétel. Nem is igazán értem. Náluk nemzeti ünnepeken még a magánházakra is kirakják a saját lobogót, mindenki himnuszt énekel, s szívükbe még inkább hazafias érzelmek kerülnek, habár az év többi napján sincsenek annak híján. Ők nem értik meg, hogy ez nekünk ugyanolyan fontos?

Miután a vendégek távoztak, késő estig pakoltunk, takarítottunk, majd fáradtan elmentünk aludni. Olyan fáradt voltam, hogy csak 16-án reggel ébredtem fel. Addig mozdulatlanul feküdtem az ágyban, szinte élettelenül. Valami nagyon furcsát álmodtam. Olyan képtelen, hihetetlen, mégis valóságosnak tűnő volt az egész.

 
15-én a birkák országában jártam.

Tudtam, hogy a birkák nagy nemzeti ünnepe van, és hogy délelőtt a központban találkozom egy régi ismerősömmel. Elindultam hát gyalog a központba, a térre. Akkor jöttem rá, hogy álmodom, mikor az utcánkban kijött egy néni a házból, húzta a nagy kukát az árok mellé, de a feje egy birkáé volt. Nagyon megijedtem. Tudtam, hogy idős, beteg - de hogy birka feje lenne, az elborzasztott. Megszólítottam, és tudott magyarul:

-Csókolom!
-Jó reggelt.

-Ne tessék kitenni a kukát, hát március 15-e van, ilyenkor nem járnak…

-Kiteszem, mert szerda van - felelte. (Szerdán viszik mifelénk a kukát)

Ő dolga, gondoltam és továbbálltam. Hirtelen megijedtem: talán nekem is birka fejem van? Tükör nem volt nálam, elővettem a mobilom, lefotóztam magam, és tényleg. Birkafejű vagyok én is. Szomorúan konstatáltam, hogy már nemigen hasonlítok John Travoltára. Egy picit azért örültem, hogy belekóstolhatok, milyen a birkák élete, s megírhatom az utókornak. Besétáltam a központba, a megemlékezésre. Találkoztam a barátommal (szintén birkafejű), gondoltam kifaggatom néhány dologról.

-Mondd: mindig ilyen kevesen vannak a megemlékezésen? (kb. 50 birka)

-Hát, ennyin szoktak, de ez nem kevés…

Ekkor a pódiumra emelkedett a nyakkendős díszbirka, s szónokolni kezdett. Eddig minden birkát értettem, de ez csak bégetett. Nem volt se eleje, se vége, se tartalma. Bégetett. Na nem baj, legalább hamar abbahagyta, jöhetnek a kis barikák a betanult szereppel. Vers, ének, 12 pont, megvolt a kötelező. Meghajlás, halk taps. Rájöttem, hogy a közönség jó része is azért jött ki, mert fia, lánya szerepelt. Ejnye, ez a birkavilág… De nicsak! A könyvtáron nincs kint a birkák zászlaja.

-Te! Nincs valami törvény, vagy efféle, hogy közintézményekre kötelező kitenni a nemzeti lobogót? –kérdeztem barátomat.

-Mittomén’, te szoktál politikával foglalkozni. De mindegy, gyere, igyunk egy sört a régi szép idők emlékére!

Olyan rosszul éreztem magam, inkább elnézést kértem, és hazajöttem. Ekkor tűnt csak fel, hogy a birkák nem is hordanak kokárdát. Azt hittem, náluk egyáltalán nem is szokás, de az egyiken volt. Végképp nem értem. Most akkor illik, vagy nem illik? Hazaérve erről faggattam édesanyámat. „Édesanya, néhány birkán láttam kokárdát. Most ki cselekszik helyesen? Aki hordja, vagy aki nem hordja?” Édesanyám így felelt: „tudod, mikor még kicsi voltál, a birkák egyik fele kisajátította a nemzeti jelképet, a másik oldal azóta nem szívesen hordja. Hogy ki cselekszik helyesen, annak csak a Jóisten a megmondhatója.” Nem értettem ezt sem. Hogyan lehet egy nemzeti jelképet kisajátítani? Ha minden birka hordja, akkor nem lehet kisajátítani. Vagy ennyire gyűlölik egymást a birkák, hogy ha az egyik hordja, akkor a másik nem? De édesanyámmal nem vitatkozom, nem traktálom őt eretnek gondolataimmal, hisz ő is csak egy birka, ez meg csak egy álom. Fura álom, egy fura világról… De mi ez a zaj?! Mi dübörög? Először azt hittem a gazdaság, de nem. A kukásautó. Megdöbbentem. Jár a kukásautó. A birkák ünnepén, a birkák választott önkormányzatával közszolgáltatási szerződésben álló, birka nemzetiségű cég, birkákkal hordatja a szemetet a birkák nemzeti ünnepén. Az igazi Hatvanban (korábban) mindig megoldották eddig a karácsonyt, az augusztus 20-át, a március 15-ét is, de most, itt a birkák városában ez nem sikerült. És a birkák fel sem háborodtak. Sőt. Természetesnek vették, hiszen reggel még a kukát is kitették.

Ez nekem sok volt egy napra, vagyis egy éjszakára, gondoltam leülök egy picit tévézni. Ott biztos lesz valami megható, valami ünnepi. A kereskedelmi csatornákon nem csodálkozunk, gagyi filmek minden mennyiségben, akárcsak nálunk. Nézzük a közszolgálatit! A Birka 1-en elég sablonos, sótlan, olyan kényszeredett a műsor. Még szerencse, hogy csak egy álom…

 

16-án reggel kikeltem az ágyból, s mindenekelőtt meggyőződtem a fejem formájáról. Áh, igen, a birkafej eltűnt, újra hasonlítok John Travoltára. Olyan jó érzés volt kipihenni magam, visszatérni az igazi Hatvanba. Kapás van, csörög a mobilom. A barátom keres – hiányolt tegnap, a téren. Eddig minden évben találkoztunk, együtt ünnepeltünk. Fejet hajtottunk hőseink előtt, kitettük a kokárdát egy napra, elénekeltük a Himnuszt, s büszkék voltunk elődeinkre, tetteikre, ünnepünkre, magyarságunkra. Arra, hogy apáink mindannyiszor kivívták a szabadságot, akárcsak 48-ban. S felidézve múltunkat elgondolkodtunk, beszélgettünk, milyen szerencsések vagyunk mi, mai fiatalok, akik beleszülettünk a jólétbe, a szabadságba, a demokráciába. S átérezvén azt, hogy mit is jelent a szabadság, mit jelentene ennek hiánya, megtanuljuk értékelni, ami ma nekünk természetes. Megtanuljuk értékelni a szabadságot, tisztelni azokat, akik ezt kiharcolták nekünk, s élni ebből fakadó nemzedéki felelősségünkkel a hétköznapokban is. S ahogy október 23-án, augusztus 20-án, úgy március 15-én is tartozunk egy főhajtással elődeinknek. Úgy gondoljuk, e nélkül előbb-utóbb hozzánk is eljön a birkafejűek országa.

A barátomtól elnézést kértem, de igazából erre semmi szükség nem volt. A legtöbbet azzal tehetem, ha jövőre kint leszek a téren, s nem csak magam miatt, hanem azért is, mert nem szabad egyedül hagynunk odakinn a másikat szabadságunk, összetartozásunk egyik ünnepén sem. Pihenni, kirándulni, tanulni, dolgozni ott van a maradék háromszázhatvan-egynéhány nap.

 

Oroján Sándor
2006

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr55379992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2008.03.14. 09:16:11

Blaskó Péter nyílt levelében azt írja, hogy a Kossuth-díjat - amelynek egyébként végtelenül örül, és köszöni azoknak a művésztársainak, akik méltónak találták erre a kitüntetésre - nem fogadja el, mert tiltakozni szeretne a miniszterelnök ellen, aki "ezt az országot tönkretette, kiárusította".

"Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem símogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, a feleségem kezét. El kellene tartanom magamtól örökre a kezem, mint Őze Lajos Az ötödik pecsét című film végén." Blaskó Sólyom Lászlótól és Szili Katalintól elnézést kérve azzal fejezi be a levelet, hogy majd "boldogabb időkben" szeretné átvenni az elismerést, "amikor Magyarországon ismét demokrácia lesz".

zenész 2008.03.14. 12:58:23

Gondolom a "művész úr?" tettéről megoszlanak a vélemények. Van aki csodálja, van aki bunkónak tartja.

Ha nem tud senkivel kezet fogni javasolnám Bereznai Csaba tatabányai közgyűlés FIDESZ- frakció vezetőjét aki ellen a Zhuslag ügyhöz hasonló dolgok miatt kezdett nyomozást a rendőrség! Gondolom ő elég tisztességes, és becsületes ember az ő értékrendje szerint.
Nem akartam ezzel vitát nyitni, ezért nem is válaszolok ezekre, amúgy elég gyenge ez a blog!

saas 2008.03.14. 18:13:56

Igazad van sanyika. Most is 50 birka közt vagy. Jól is érzed közöttük. Oda való is vagy. Bégess még egy kicsit hátha le tudod váltani a vezérkost.

László 2008.03.15. 08:11:06

zenész úrnak:

A témától kissé elkanyarított kinyilvánított rosszindulatod!
De ha ez is szóba került, nagyságrendi különbség van a két ügy között! Összegszerűségben és tényállás feltárásában egyaránt. Inkorrekt már az összehasonlítás is.

Én sem akarok vitát nyitni, de nagy hülyeséget írtál! Ha gyenge a blog, mi a fenének firkálsz bele. Legfeljebb neked nem tetszik, mert fejed át van programozva ...

ziccer 2008.03.15. 08:13:51

A városi ünnepségek szinvonala nulla, a 160-ik évfordulóhoz méltatlan!

Érsek is csak magyarul beszél, de magyar érzés nincs benne!!!

zenész 2008.03.15. 09:15:12

Igen. Sokkal jobb lenne, ha sanyika mondaná, vagy "bégetné" a beszédet, az sokkal jobb lenne!
Hol is van most? Kuntakintét játszik - a város pénzén- azaz vissza a "gyökrekhez, ment Romániába. Ott talán kevesebb a birka, mint Hatvanban?
Akkor most ki is az ürükos? Gondolom az ő vezetője, Sz, Zsolt?
Besz@rás, hogy idefúj egy gyereket Magyarországra a szél -még a szekus időkben engedéllyel áttelepülés után - állompolgárségot szerez, élvezi országunk minden előnyét ( "ezer" éve tanul stb. ) majd lebirkáz minket MAGYAROKAT?
ez, minket?
Sajnos én is hagyom magam felidegesíteni, és még írtam is ide. Nagyon restellem magam, soha többet nem teszem, ezt most megigérem magamnak!!

ui. Kedves MAGYAR fideszesek!
Ez a TI képviselőtök!
A TI " városatyátok".
A TI listátokról jutott be, ez a magát "újhatvani képviselőnek" tituláló egyén!
LEGYETEK RÁ BÜSZKÉK!

Vazul 2008.03.15. 16:08:32

A városi ünnepség szervezése a kt. és a polgármester feladata. NEM csak a beszéd, az ünnep színvonala nulla.
Neked nehéz elmagyarázni, mi is a nagy különbség Erdély és Románia között. No meg azt, hogy a magyar érzés végtére is független a valós állampolgárságról, erről viszont nagyrészt azok a magyarországi választók tehetnek, akik bedőltek a riogatásoknak annó...
Nehéz ezt elmagyarázni, mikor egy glosszát is képtelen vagy értelmezni. Nyilván ahhoz is birka vagy! :)
Mint ahogy belekötsz az "újhatvani képviselő" kifejezésbe is, ha már másba nem tudsz. Ezt se jól értelmezted, hisz Sándor nem azt állította, hogy ő x. vagy y. körzet képviselője, hanem - lakóhelyét tekintve - újhatvani. Ettől még lehet listás, de nyilvánvaló, ha az újhatvni körzeti eredmények kiemelten érdeklik.
Üdvözlettel:
egy magyar, aki szemében egyforma minden magyar állampolgárságától függetlenül,
újhatvani és nem utolsó sorban FIDESZes, aki büszke arra, hogy van egy agilis, szókimondó fideszes képviselő is a városi testületben, aki képviselői esküjéhez híven választóinak érdekeit képviseli!

vitalitas 2008.03.15. 19:17:51

Tisztelet Blaskó Péternek!!!

Bezzeg az adócsaló Sass Jóska viszont azt nyilatkozta, hogy ő azt a bírósági ítélet ellenére is megérdemelte volna...

joma 2008.03.15. 22:49:32

zenész!azt hiszem nemcsak a tiszteletlen szót nem ismered így a Te stílusodban válaszolok a Te blogbejegyzésedre: tudod Erdély vmikor még magyar föld volt, magyarokkal, így elfogadhatatlannak tartom a román véna megjelentetését...bár gondolom kimaradt a történelem óra az életedből...ahogy sok minden más is, mint pl tisztelettudás, erkölcs, ésszerűség...és hasonló nem elhanyagolható dolgok. Azt hiszem Neked sem esne jól ha ****** szerbnek szólítanának miközben Vajdasági magyar vagy, vagy ****** szlováknak miközben szerencsétlen Csallóközi magyarok kapnak eleget tőlük, hát ha még saját nemzetüktől is kapnak. Sajnos ma hazánkban vannak olyan tahó, bunkó emberek akik saját piciny világukban élve magyarul szarnak honfitársaikra, leköpködik őket...s képesek lennének megfojtani a másikat fél tekercs wc papírért...csak remélni tudom Te nem ebbe a kategóriába tartozol zenész...

Zita 2008.03.16. 16:18:42

Zenész itt önmagát minősítette megnyilvánulásával...
Az ilyenek patkányok, ez független még attól is, ha több néven kommentelnek. Igaz? boronasasmadárzenésznagyfaterstb. ?
Jelentsétek Érseknek, hogy íráskényszeretek kielégítésére indittasson újból fórumot a hatvani honlapon. Legalább lesz ott is szólásszabadság!!!

Carnivora (törölt) 2008.03.19. 13:24:36

zenész 2008.03.15. 09:15:12

Te egy szemét vagy ... átoksori kíésrtet.

zenész 2008.03.20. 12:35:52

Megleptek ezek a heves reakciók, az illető védelmében. Nem hiszen, hogy bántottam bárkit,én csak a tényeket írtam le. Mi volt ebben bántó? A gyerek cikke az volt! Lebirkázott minket hatvaniakat, minket magyarokat...
Azt gondoltam, aki olvassa, az kikéri magának. Rájöttem, csak az szól ellene aki nem érzi annak magát. Én nem érzem annak magam.

Annyi lehetőség van arra, ha valaki nem ért egyett valamivel elmondhassa, a demokrácia keretein belül!
Az a csürhe aki ezt túl akarja lépni, még az is megteheti-sajnos- nézd a budapesti eseményeket.
Talán a hatalomra éhes-volt liberális ifjakból lett populisták- úgy érzik mindent megtehetnek. Ott ahol a halálra izélt Göncz Árpádot, Mécs Imrét, a rendszerváltásért hosszú éveken át küzdő Demszky Gábort nem hagyják egy ünnepi rendezvényen beszélni ...nos ott minden megtörténhet.
Megtörténhet az is, hogy egy üresfejű hatalomra éhes gyerek lebirkázza a magyarokat, és senki nem kéri ki magának...Én nem vagyok az, engem ne birkázzle! Ott vannak a barátaid.
Nem tudom, aki ezt megengedi magának az milyen értékrendet hozott, és honnan, de az nagyon szomorú, hogy ilyen emberek vannak.
Tényleg nem engedem magam ismét provokálni, de eddig mulattatott ez a blog, de most már szomorú vagyok, hogy ilyen előfordulhat.. Soha többet nem nyitom meg, mert ezt a szennyet nem akarom többet olvasni!

szalmazsák 2008.03.20. 15:31:52

Az az érzésem, hogy ugyanaz a valaki, több álnéven irogat egy picit, aztán látványosan távozik. "Sajnálom tüdőbajos Sanyi" "szennyet olvasni nem akarok" stb. Nevetséges vagy, balos. Nem, bocsánat, szánalmas. Ez a szójárása az illetőnek, remélem, így, jobban megérti.

Vazul 2008.03.20. 18:02:01

Zenésznek!

Tudat alattidból jött ez a "halálra izélt" kifejezés ? :))

/Jó, tudom, hogy sajthiba volt, de azért nem rossz. /

Fogd már fel, hogy a "hatalomra éhes", - már mitől lenne az, de ezt hagyjuk - nem a magyarokat birkázta le, hanem a méltó ünneplésre képtelen embereket. Ha találva érezted magad, hát akkor sorry...

Mellesleg nyilván képben vagy, hogy hányan ünnepeltek Pesten méltósággal és hány volt az ünneprontó provokátor. Azért az is furcsa, hogy tizszeres rendőri felügyelet mellett Budaházy csak úgy "felszívódik". Kérdezhetem, kinek az érdeke, hogy a média másnap már csak a néhány száz ünneprontó ügyétől hangos?
Volt aznap egy FIDESZ rendezvény is, melyen azért valamivel többen ott voltak... Én is, ünnepi élmény volt és R E N D volt!

zenész 2008.03.20. 21:17:14

vazulnak:
Itélt és izélt. Az átlagnál gyorsabban gépelek, és sajnos néha előforul ilyen hiba. ( egymás mellett van a t és a z!)
Méltó ünneplés: Én évek óta mindig itt vagyok a hatvani ünnepségen (saját akaratomból) és nem a város pénzén kirándulok Romániába szülővárosomba!

szalmazsák: Lehet, hogy nem valakinek a szavajárása a SZÁNALMAS SZÓ, csak MINDENKINEK ez jut eszébe VALAKIRŐL?

Az nem jut eszetekbe, hogy több embernek nem tetszik valami, vagy valaki, csak az, hogy a nem seggnyalós bejegyzés mögött csak egy ember lehet? Most figyelj: ez SZÁMALMAS!
Szerintem meg vazulszalmazsákvitalitasjomaziccer a blog tulajdonosa lehet. Senkit nem érdekel vitatkozik több néven önmagával. SZÁNALMAS társaság!

Oroján Sándor 2008.03.20. 21:43:13

"...vitatkozik több néven önmagával. SZÁNALMAS társaság!"
Ha társaság, feltételezem, több embert értesz ezalatt. Tehát nem egyedül vagyok. Ez szép freudi elszólás volt... :)
Logikailag,nyelvileg stimmel, ha a társaság alatt az olvasókat érted. Ez esetben viszont a "senkit nem érdekel" a lényeg. Ugyanis több néven írnak negatív kommenteket. A freudi elszólás szerint ezek a rajtad kívül senkik ugyanazok, tehát te kommentelsz több néven.
Késő van, biztos fáradt lehetsz, hogy ilyen csúnyán elszóltad magad.
Egyébként egy kommenttel feljebb azt írtad, nem nyitod meg e posztot többé. Ezt mégis megtetted. Biztos elkerülte a figyelmed, hogy ezen a néven írtad azt a kommentet is... :)

joma 2008.03.20. 22:09:16

Zenész!

Ez gyengére sikerült...Nálam tudod jól mi ütötte ki a biztosítékot, azóta sem kértél elnézést senkitől sem, elszomorít...

zenész 2008.03.20. 22:21:39

Dehogy szóltam el magam. OLvassa figyelmesen, majd megérti!Sajnos, nem bírtam és "rákattintottam". Most már tényleg nem tesem, mert mint tudjuk aki a korpa közé keveredik, megeszik a disznók.
Nem mehetek le "bunkóba" hogy igazodjak az itteni színvonalhoz!

Vazul 2008.03.21. 00:28:05

Zenész azt írja végleg lelép innen, akkor most már végre beszélgethetünk arról, ami eredetileg is volt a téma, az ünnepről.

Kiváncsiságból belenéztem néhány Hatvanhoz hasonló nagyságű város honlapjába is, vajon hol miként ünnepelték március 15.-ét. Elég változatos a tapasztalatom, különösen, ha ehhez személyes infóim is társítom.

Petőfibányán pl. huszárok felvonulása tette látványosabbá ezt a napot. A hatvani ünneplést valahogy elég visszafogottnak érzem. "Költségtakarékosnak". Különösen a nyári szokásos hatvani rendezvényekkel összevetve.

Szerénke 2008.03.21. 09:45:17

zenész 2008.03.20. 12:35:52

..."Soha többet nem nyitom meg, mert ezt a szennyet nem akarom többet olvasni!"

Add meg a címed és küldök Cavingtont! Amióta ezeket a sorokat leírtad inkább aktivizáltad magad. :)) Elfelejtkeztél fogadalmadról? :))

Ha csak még egyszer is személyeskedsz Sanyival, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében sorra veszem kedvenc képviselőid viselt dolgairól a városban kerengő pletykákat! Akkor kapkodhatod majd a fejed, mint eg idegbeteg majom!!!

Téged az bánt, hogy Sándor elindított egy újszerű kezdeményezést, melyhez hasonló korábban a város hivatalos honlapján nagy hirtelen le lett tiltva. Most itt Te - visszaélve a kommentelői jogoddal - próbálsz ezen alantas trükökkel rontani.

ceruza 2008.03.21. 10:02:33

Szerénke!

Nagyon felcsigáztál.:))
Kérlek, ne fogd vissza magad!

Zoe 2008.03.22. 06:49:27

www.youtube.com/watch?v=eMtNW0Eoe40

zenésznek küldöm, gyönyörködjön ebben a szabadtéri terrormúzeumban a hülyéje.

prütty 2008.03.22. 16:58:05


Helyreigazítás

| 2008. 03. 21., 15:38 |

A "Szervezeti pénzt fialtatott a tatabányai fideszes" című, március 14-én megjelent cikkünkben nem felel meg a valóságnak az - a Népszavától átvett - állítás, hogy "a fideszes önkormányzati képviselő ügye kísértetiesen hasonlít a Zuschlag-ügyből megismert recepthez, mert a gyanú szerint a politikus a civil szervezetek programjaihoz kapott pályázati támogatásokat részben feltehetően a saját, illetve a helyi Fidesz céljaira költötte". Szintén nem felel meg a valóságnak a cikknek egy másik, ugyancsak a Népszavától átvett állítása, miszerint "az ügyben korábban folytatott nyomozás alapján felmerült: több, Bereznaihoz köthető szervezetet is érinthettek visszaélések - nem tudnak elszámolni egyesületi, alapítványi pénzekkel".

Előzmény: zenész 2008.03.14. 12:58:23

Zenész barátunk ebben a korábbi kommentjében hivatkozott erre az esetre, így a tárgyilagos helyreigazításnak is helye van ugyanitt!

prütty 2008.03.22. 17:15:50

"Megsértettük a közbeszerzési törvényt - ismerte el a HospInvest Zrt. alelnöke. A Heves megyében 20 évre monopolhelyzetbe került kórház-üzemeltető vállalat vezetőit azonban ez a tény nem érdekli. Szerintük az intézményeket áruba bocsátó önkormányzatokat terheli a felelősség."

Csak a jégbegy csúcsa ez a hír, de nyilván így érthetőbbek az itt is megjelenő szoci vagdalkozások. Foggal-körömmel védik hatalmukat míg tehetik. Szerintük mindenki hülye aki ellenük szól!!!
süti beállítások módosítása