HTML

Útelágazáshoz érkeztünk?

2008.04.01. 15:36 :: Oroján Sándor

Keressük Uri Geller utódját. Mivel az országban jelenleg zajló államválság leköti a politika iránt érdeklődő állampolgárok figyelmét, izgalmas hatvani történések pedig nincsenek (nyilván a hatvani szocialistákat is inkább Gyurcsányuk izgatja), úgy döntöttem, módot adok egy kis vetélkedésre a blog olvasói számára.
Ezennel az orojan.blog.hu is keresi Uri Geller utódját, aki képes látni a jövőbe, és sikeresen megtippeli az államválság kimenetelét!
Kíváncsi vagyok, szerintetek milyen lesz Magyarország 4 hónap múlva? (július végén, a politikai uborkaszezon közepén)
Lesz-e előrehozott választás? Lesz-e újabb népszavazás? Ki lesz a miniszterelnök? Lesznek-e reformok? Ki alkotja majd a kormányt (kisebbségi/többségi)? Ki lesz az SZDSZ elnöke? Avagy sikerül-e addig megtalálni az SZDSZ valódi tagságát, akik határozatképes kongresszust tudnak-e tartani?
Ezek a közvéleményt és a médiát ma foglalkoztató kérdések. Várom a tippeket.

Magam részéről inkább arra lennék kíváncsi: mikor lesz Magyarországnak olyan kormánya, amely a társadalom túlnyomó többségének szándékát próbálja érvényesíteni, képviselni, mikor lesz cselekvőképes, problémákat megoldó miniszterelnökünk, aki nem a reformblablát teszi felelősség saját maga helyett a kormányzás lassan négy éve tartó kudarcáért. Bízni fog-e bennünk, gazdaságunkban Európa vezető rétege és azok a befektetők, akik egy ideje elhúznak az országból Szlovákiába, Csehországba?
Vajon lesz-e pár év múlva olyan értelmiségi rétegünk, amely nem szellemi prostituáltként viselkedő szócsöve a pártpropagandának - hétről hétre.
Vajon egyértelmű tanárok elleni erőszak esetén a liberális elképzelés szajkózása lesz-e a meghatározó eleme a média hozzáállásának, vagy szembe merünk végre nézni a sorozatban elkövetett butaságokkal, és leszámolunk téves dogmáinkkal.
Szerintem a szocialisták leváltása nem végső cél, csupán az első lépés az erős, sikeres Magyarország megteremtése felé. És tartok tőle, hogy egy szocialista ellenzékkel nem lesz egyszerű menet. Talán megint jön egy mentősdzsekibe öltözött ígérgetőbajnok, elosztogatja a félretett pénzünket, forrást von el a gazdaságtól, majd lelép utazgatni, szivarozgatni. Aztán marad helyette egy száz apró trükkel operáló Pinocchio, akitől megint nehezebb lesz megszabadulni mint Torgyán Józseftől és a Való Világ sorozattól együttvéve...

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr97406686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fatto 2008.04.01. 17:36:12

Kedves Sándor!

Már a post 2. mondata problémás. Államválság nincs. Az akkor lehetne, ha feldühödött anarchisták a fennálló rend, az állam létét fenyegetnék, semmi erre utaló jelet nem látok. Politikai válság van.

Szlovákia Sanyi? Komolyan gondoljátok ezt? Meg a radikális adócsökkentést, amit a szlovákok csináltak, minden más reformmal együtt? Legyen!

Ők több-biztosítós egészségügyi modellel kezdték, vizitdíj van. Az adóreform ára pedig a munkanélküli harmadára csökkentése, a családi pótlék megfelezése, nálunk még meg kellene nyesni a gyest, vagy eltörölni a 13. havi nyugdíjat. Mehet? Elbírjuk a szlovák példát? Mondjuk el, hogy a katonaság verte le az éhséglázadásokat Kelet-Szlovákiában.
Lehet Szlovákiát frankózni, lehet. De ott megcsinálták ezeket a reformokat, méghozzá a Fidesz testvérpártja. Tisztelet érte! A Fidesz is ezt képviseli? Mert mindig a szlovákokra hivatkozik. Oké, szép program, de akkor mondjuk el minden elemét. Azt is, hogy mit veszünk el.

A kiadási oldal több ezer milliárdos csökkentése nélkül nincs radikális adócsökkentés.
Bár a törzsfőnöknek lehet hogy megy, a reálpolitikusoknak sajnos nem.

Lovas 2008.04.02. 07:07:06

Ha arra gondolunk, mennyire "dübörög" gazdaságunk, nem érzem túlzónak az államválság kifejezést.

Az ésszerű adócsökkentés nem jelent feltétlen bevétel csökkenést, hisz a megfizethető, elviselhető terhek fehérítik és élénkítik a gazdaságot.

fatto 2008.04.02. 15:58:35

Ne haragudj, de ez nem túlzás vagy nem túlzás kérdése, ez egyszerű fogalmi zavar. Nem érezni kell a fogalmakat, hanem érteni. Másrészt az állam működésének semmi köze a gazdasághoz. Az állam fogalma mást jelent.

Az "ésszerű adócsökkentés" nem radikális adócsökkentés, mellesleg minden adócsökkentés esetén szükség van más forrásra. űTudnillik ha a bevételi oldalon elveszel valamit, akkor a kiadási oldalon is el kell venned, különben nincs többé egyensúly. (Ez a fehéítés duma azért hülyeség, mert ha ma adót csökkentek, holnapra nem fehéredik ki semmi, legfeljebb Almunia biztosnak az arca)

Lovas 2008.04.02. 17:41:25

6 év szocialista kormányzás után eljutottunk oda, hogy mára a régió sereghajtóivá váltunk, a beígért reformokra lassan az eredeti javaslattevők sem ismernek rá, és ami ennél is elkeserítőbb, nem váltják be a hozzájuk fűzött előnyöket, csupán nehezítik életünket.
Fejétől bűzlik a hal, a jelenlegi helyzet sokkal többet jelent egy szimpla kormányválságnál, az "állam" lassan már működésképtelenné válik, egyre romlanak a működés feltételei. Egészségügy, oktatás, soroljam?
6 év alatt az eu csatlakozás előnyei ellenére csak romlottak a körülmények. Sajnos. 6 év után már unalmas, ha mindenért a FIDESZre hárítják a felelősséget, ki a fene kormányzott? Igaz - lásd öszödi beszéd - beismeri még a miniszterelnök is, "nem csináltunk semmit". Jó, erre mondhatod, hogy retorikai túlzás, valóban. De amit csináltak, azzal csak rontottak a helyzeten.

Mellesleg inkább ésszerű, mint radikális adócsökkentést lenne jobb megélni. :)
A közgazdasági folyamatok elemzéséhez azért magasabb szintű matek szükséges, mint az összeadás-kivonás. Nézz utánna, komoly közgazdászok régen kimutatták, az adó csökkentése nem jelent automatikusan bevételkiesést, és hatással van a gazdaság fehérítésére is, még ha Te hülyeségnek gondolod, akkor is. Erre van példa, nem is egy.

Egyébként meg valószínű, hogy marad Gyurcsány, hisz a válság tétje az Uniós pénzek elosztása, a koncon való marakodás. Ezért éri meg a kormánynak még 2 évig maradni, ilyen körülmények között is. A külső támogatás eleve felértékeli a támogatás árát, mert többet lehet így szakítani...

Másik tippem, hogy Gyurcsányra, miután a mór megtette kötelességét, további zsíros feladat és megbízatás vár, valahol a Gazprom környékén.

Málcsi néni 2008.04.02. 18:07:07

"Kormányválság vagy színes, szélesvásznú magyar mozi? Az élet vagy Gyurcsány Ferenc és Kóka a rendező? Ki tudja? A meseszövés kétségtelenül izgalmas. Hol a miniszterelnök inti mértéktartásra az SZDSZ-t, hol a kisebbik koalíciós párt elnöke tanítja móresre a kormányfőt. Nyíltan. Ország-világ előtt. Ami belefér.

Pörölyözés. Semmi elhajlás. Bele a másik arcába. A közönség izgatott. A Fidesz némi értetlenséggel és nem kis megelégedéssel szemléli a verbálisan mind durvább adok-kapokot.

A feszültség nőttön nő. Már a piacok is bemozdulnak, a tőzsde meginog, a forint gyengül, a kamatok feljebb kúsznak. Szinte észre sem vesszük. Nincs rá figyelem. Azt leköti, hogy amott a szabad demokraták - egy hónap fenntartással(!) - bejelentik kormányzati pozícióik feladását. A reformok megtagadásával vádolt miniszterelnök távozását egyértelműen nem követelik, és értésre adják: kívülről hajlandóak támogatni a kormányt. Logikus, hiszen egy igazi kormányválságból előrehozott választás következnék, s abba mindkét fél belebukna. A szabad demokraták talán örökre. Csoda-e, ha nem ezért hadakoznak?

Akkor ugyan miért? Valóban a reformokért? Nem zárható ki. De akad itt más is.

A csalássorozatba belepistult SZDSZ immár új szerepben tűnhet fel. Már nem az elnökválasztás fantomlistája miatt magyarázkodó, védekezésbe szorult alakulat, hanem igazi szabadcsapat. A reformzászlóval fel, magasba! Az egész világ odanézzen! A kókisták visszaverik a Fodor-szárny támadását, s ellenlábasuk alól kihúzzák a minisztériumi hátteret. Az illegitim elnök azt a látszatot kelti, hogy számukra nem a bársonyszékek és a zsíros üzletek jelentik a koalíciót, hanem a megújulás. A haza üdve, amelyért szinte csak egyedül aggódnak már.

Hogy pártjuk hat éve kormányoz? Hogy az általuk irányított, pannon pumaként megénekelt gazdaság rogyadozik? Hogy az ugyancsak magukra húzott egészségügyi tárca ki sem látszik a botrányokból? Most nem lehet érdekes. Nem a múltat, a jövőt kell félteni.


És a miniszterelnöknek is kézre esik a botrány. Végelgyengülőben is erőt mutat fel. Odavág a vidéki szocialista körökben szívből utált koalíciós partnernek. Mert vele nem lehet kukoricázni. Horn Gábor beszólásáért is megfizet a nagyképű szadeszeseknek. Mit is írt Tóth Károly a körlevelében? Nem azt, hogy ha megszabadulnak az SZDSZ-től, tizenöt százalékot emelkedik a párt népszerűsége? Dehogynem. Hát pro forma megszabadulnak. Gyurcsány Ferenc búcsút mondhat a politikusi népszerűtlenségi listát utcahosszal vezető miniszterének, Horváth Ágnesnek.

Ráadásul a szabad demokraták elleni küzdelemben összezárja lassan, de biztosan szétszéledő pártját. S immár a kutyát sem érdekelheti, hogy magáncége miért emelhet ki néhány százmillió forintot az állami Magyar Villamos Művek kasszájából.

A nagy kormányválság mindent befed. Mint a semmiből jött homokvihar. A néző csak törölgeti a szemét, ha egyáltalán oda mer nézni. Ki törődik most a tegnappal?

Botrányok helyett bátor szembefeszülés. Új kezdet. Új kormánnyal, új programmal, új, nagyszabású tervekkel. Külső szabad demokrata támogatással. Mindannyiszor súlyos különalkukkal. Nem másért, a hazáért, a köztársaságért!

A jövő elkezdődött. Csak épp a lényegen nem változtattak semmit. Miért nem szakítanak egyértelműen és véglegesen?"

László 2008.04.03. 03:41:45

fatto 2008.04.01. 17:36:12

Szerintem is államválság van, mert az állam nem képes a problémák megoldására fordítani az energiáját, hiszen saját belső viszályaival van elfoglalva, lassan működésképtelenné válik a törvényalkotás a viták miatt. Felforgácsolódott a kormányzó képesség, a többség. Ami nem működött eddig, miért menne a jövőben kissebbségi kormányzással?

A kiadások csökkentését talán nem a gyes, családi pótlék és nyugdíj csökkentésével kellene kezdeni. Luxus adómentes költségtérítések, kormányzati negyed, drága autópálya építések, multiknak adott adókedvezmények (Pl.: Hangkook),több mint 3000 önkormányzat fenntartása, haverok elhelyezése állami cégek igazgatótanácsaiban, stb. Valahogy ahhoz hasonlítható a helyzet, mikor egy családban anya-apa alkoholizál, bagózik és utánna úgy kezdenek el spórolni, hogy a gyerek nem kap a jövőben tízórait...

A baloldalnak jelenleg nincs használható programja az ország rendbetételére, ezt eddig csak a FIDESZ olvasta a fejükre, de most már kezdenek maguk is rádöbbenni, hogy képtelenek az országot kihozni abból a gödörből, melybe másfél ciklus alatt juttatták, közben jól megszedve magukat. Gondolj bele, ha most félreállnának, egyikük sem szorul gyesre, segélyre és nyugdíjas éveik is be vannak biztosítva a vagyonukból. De félnek megkérdezni az embereket, félnek az előrehozott választásoktól. Féltik a pénzüket. Inkább az embereket hülyének titulálják, és azt mondják, nincs szükség a véleményükre.

AbaSári 2008.04.03. 23:13:50

"a halálos betegség elfogadásának öt egymásra épülő fokozata van, mely a tagadással kezdődik, majd a tehetetlen dühvel, az elfogadhatatlan elleni lázadással, illetve a mély depresszióval folytatódik és végül a belenyugvással zárul le."

Fleto most kb. a második és harmadik között tarthat.Gyurcsánynak vége. Kész, ennyi volt. Mindnekinek, de legfőképpen az országnak tenne jót azzal, ha MOST elegánsan visszalépne, vagyis, ha most lépne vissza elegánsan...

De sajnos mindenki végigcsinálja az öt fokozatot.

László 2008.04.06. 15:13:04

"Lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején az euróövezet 16-ik tagja lesz, mondta Joaquín Almunia, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a hét végén a szlovéniai Brdóban."(MTI)

Olvasom a hírt és őszintén szólva inkább szívesebben cserélnék itt gondolatokat arról, hogy nálunk aktuális lesz-e jövőre az EU bevezetése. Sajnos nálunk megtorpant az a fejlődés ami jónéhány éve még reálisnak ítélt egy ilyen tájú bevezetést a mi gazdaságunk számára is. De jött egy "lendületes miniszterelnök" aki, ha meghirdetett programpontokban mérnék a gazdasági fellendülést, ebben talán világelsőnek is felhozta az országot, de sajnos a meghirdetet programok rendre elmaradtak, nem valósultak meg. Így most újból útelágazásnál toporgunk, csupán annyival jutottunk előbbre az elmúlt 6 évben, hogy most talán ki is tudja mondani miniszterelnökünk ezt a bonyolult szót Meggyesivel ellentétben.
süti beállítások módosítása