HTML

A HospInvest tündöklése és bukása

2009.04.14. 10:43 :: Oroján Sándor

hevesmagazin.hu:
Hónapok óta folyik a vita az egri Markhot Ferenc Kórház működtetési joga körül. A tulajdonos Heves Megyei Közgyűlés a HospInvest pályázatát részesítette előnyben, a kórház dolgozói azonban nem akarják ezt tudomásul venni. Az “ütközet” néha úgy fest nem is a kórház körül forog, hanem a HospInvest által működtetett szisztéma főszereplésével. De mi is ez a HospInvest? Kik a tulajdonosai és egyáltalán mikor alakult, hogy került a megyébe? Az alábbi összeállításunkban ezekre a felvetésekre próbáltunk választ találni.

A Hospinvest Zrt. múltjában és fejlődésében több kulcsmozzanat is volt az elmúlt évek során. Említhetnénk a 2000-es megalakulást, vagy a 2004-es részvénytársasággá alakulást, a körmendi kórház megszerzését, vagy a debreceni kórház körüli (az egri helyzet előjeleként is értelmezhető) vitákat. Jelen írásban mégis inkább a politikusok, vállalkozók furcsa szerepére hívnánk fel a figyelmet. Talán nem véletlen, hogy a 2006-os önkormányzati választások után egy évvel már három kórházat is működtet a megyében a HospInvest, miközben az azt megelőző években egyedül a kiskunhalasi kórházat működtették. Jelenleg úgy fest sokat akartak, rövid időn belül, s nem volt hozzá megfelelő fedezetük.
Honlapunk kérdésére Lesti Árpád politikai elemző elmondta, hogy a választók szemszögéből természetesen gyanús, ha egy választás után hirtelen, rövid időn belül szerez gazdasági érdekeltséget egy politikához is szorosan kapcsolódó érdekcsoport, főleg, hogy a 2006-os önkormányzati választások után csak Heves megyében maradt szocialista többség, s itt a legszembetűnőbb a HospInvest erősödése. Azonban ez így tipikusan az összeeskövés elméletek jellemzője: nem ismerjük a valóság minden részletét biztosan, s a látott jelek alapján felvázolunk egy elképzelt folyamatot, aminek utána már csak az alátámasztására próbáljuk megkeresni a megfelelő részleteket. Hozzáfűzte példaként, hogy egyrészt a HospInvest Heves megyei erősödésébe látszólag tökéletesen beleillik,hogy az egyetlen szocialista megye, szocialista vezetésű városainak kórházai néhány hónap leforgása alatt kerültek a sajtóban is szocialista közelinek nevezett HospInvesthet, anélkül, hogy pontosan tudnánk azt, hogy mit is értünk szocialista közeliségen, hisz a körmendi kórházat jobboldali városvezetés jutatta a HospInvesthez még 2004-ben. Másrészt nem szabad elfelejteni, hogy ezeknél a kórházaknál az anyagi problémáik miatt került sor a működtetés átadására.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr651063911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása