HTML

Több mint 500 véleményt kaptunk, köszönjük!

2013.04.25. 12:21 :: Oroján Sándor

sajttajlogo.jpgSzabó Róberttel tartottunk közös sajtótájékoztatót Egerben. Fókuszban a területfejlesztési kérdések voltak, Szabó Róbert elmondta: a Területfejlesztési Koncepció gyakorlatilag elkészült, mostmár az országos szervekkel történő egyeztetés maradt csak hátra.

 

sajttaj2.jpgEzzel kapocslatban bejelentettem: eddig több mint 500 vélemény érkezett a megye különböző szervezeteitől a koncepcióval kapcsolatban, amelyet befogadtunk. Elmondhatjuk, ez egész Heves megye közös koncepciója, és elvárjuk az országos szervektől, hogy ezt tartsák tiszteletben, ennek megfelelően tervezzék a következő 7 év fejlesztési forrásait.

sajttaj1.jpg

Ennek érdekében mostantól bizottsági üléseinkre meghívjuk az érintett uniós tervezéssel foglalkozó szervek képviselőit, mindenekelőtt a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal részéről, hogy rendszeresen beszámoljanak az operatív programok egyeztetéséről.

Szólj hozzá!

Cikk az ITbridge-ben

2013.04.17. 17:08 :: Oroján Sándor

A múlt heti IT Bridge-ben jelent meg az alábbi cikk, egy velem készült interjú alapján.

IT Bridge (Deák Miklós írása):

"Teljes embert követel - Bármikor fordulhat a kocka

Ha egyik nap szakmapolitikára ihletett állapotban ébred egy informatikushallgató, nem kell elkeserednie. Végzősként sem késő ezt a pályát választani. Kritikus készségek, képességek megléte szükséges, és annál is több nyitottság a komplex problémák megoldása iránt. 
Politikusként az ember ugyanis nemcsak egyetlen dologhoz ért nagyon, hanem polihisztorszemlélettel járja a világot. A lehető legtöbb szakmai és nem szakmai közegben képes eligazodni és megértetni magát.

itbridge.jpg
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Belépő készségek

„Nagyon fontos, hogy a politikus minden empátiáját bedobva az embert helyezze gondolkodásának középpontjába. Emellett tudjon beszélni mérnökök, szakmai guruk nyelvén, és értse a vállalkozói, gazdasági gondolkodást. Elengedhetetlen, hogy képes legyen akár tíz perc alatt képbe kerülni egy jogi nyelven megírt törvénytervezettel, vagyis minimális szinten legyen tisztában a terminus technicusokkal. Legyen nyitott, akár négyszemközti beszélgetések során, akár nagy tömeg előtt szólal meg” – sorolta a legszükségesebb képességeket Oroján Sándor, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportjának ügyvivője.

A környezetmérnök végzettségű szakmapolitikus kiemelte továbbá, hogy az általa művelt hivatáshoz elengedhetetlen a jó kommunikációs készség és valamifajta egészséges exhibicionizmus megléte. „Egy vérbeli szakmapolitikus nem irodában ül és gondolkodik, hanem folyamatosan egyeztet, szerepel és célokat fogalmaz meg, képvisel” – folytatta.

A jó politikus elkötelezett; jóban-rosszban kitart választott értékei mellett. „Aki két-háromévente váltogatja, hogy mit gondol a világról és a szakmai kérdésekről, az rövidtávfutó lesz a politikai pályán, véleményem szerint” – szögezte le a FIM ügyvivője.

Az élet iskolája

Bármilyen szakmai tudás birtokában lehet valakiből politikus, főleg ha szakmapolitikai babérokra vágyik. „Az a lényeg, hogy minden szakmán belül az emberközelibb irányok felé érdemes orientálódni. Például az informatikán belül ne a programozás legbelső bugyraiban vesszen el az ifjú államember-jelölt, hanem menjen például műszaki menedzser szakra, ahol sokkal szélesebb rálátásra tehet szert” – emelte ki a fiatal szakmapolitikus.

Naivan gondolják az egyetemisták, hogy attól lesznek politikusok, hogy elvégeznek egy iskolát. Nem lehet azonnal befutni. Ráadásul egy ilyen pályához nem elég a munkában jól teljesíteni, a magánéletet, sőt, az egész életformát is ennek kell alárendelni. A szabadidő beosztása éppolyan fontos a politikusnak, mint a munkáé. A csapatsportok művelése és a közösségi eseményeken való folyamatos részvétel is ajánlott ezen a pályán, hiszen bárhol, bármikor lehet gyümölcsöző kapcsolatokra lelni.

 Nincs kiszállás

Mivel ez a szakma egész embert kíván, nem lehet csak úgy abbahagyni. Ha az ember egyszer belekerült a sűrűjébe, akár évtizedek is eltelhetnek, míg a jelölt támogatottságra tesz szert.

Itt nem egy vállalkozásról van szó, ami ha becsődöl, akkor lehet továbbállni. Az elkötelezettség és a kitartás pontosan azért olyan fontos, mert mire az ember megismeri ezt a „csodaországot”, lehet, hogy már megbélyegezték."

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása