HTML

Az állomásfőnök megkísértése

2008.12.04. 21:04 :: Oroján Sándor

Ma mutatta be díjnyertes regényét Lőrinciben Tompa Z. Mihály, hatvani író és újságíró. Mint korábban arról már beszámoltam az oldalon, családunk régi barátja könyvet írt a közelmúltban, és alkotásával elnyerte a kereszténydemokrata képviselők és a Barankovics István Alapítvány által közösen kiírt irodalmi pályázat második díját. A regény a jelenkor tragikomikus jelenségeit, a ma is velünk élő, burkolt diktatúra működését mutatja be egy nem mindennapi történeten keresztül, melynek egyes helyszíneit, élethelyzeteit városunk és Lőrinci ihlette. A történet bár kitalált, néha mégis olyan, mintha Selypen és Hatvanban játszódna.

Irodalomtanárok gyakran panaszkodnak, hogy a fiatalok nem szeretnek olvasni, nem lehet őket rávenni, hogy könyveket bújjanak számítógépezés helyett. A magánvéleményem erről az, hogy a Kőszívű Ember Fiai vagy Balzac és Dosztojevszkij művei a jövőben se változtatnak e helyzeten.

Tompa Z. Mihály műve viszont a jelenkorban játszódik, eleven, humoros és nagyon mély gondolatokat feldolgozó alkotás, amit bátran javaslok minden fiatalnak elolvasásra. Talán, ha ezt (is) oktatnák órán, ha beszélgethetnének az íróval a diákok, az irodalom közelebb kerülne a fiatalokhoz, a mindennapjaikhoz. Az állomásfőnök megkísértése a máról szól, és nem mindennapi művészi értéket hordoz magában. Hatvan és Lőrinci nagyon szerencsés, hogy ilyen alkotója, és ilyen alkotás öregbíti hírnevét.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása