HTML

Sikeres a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

2012.01.25. 18:44 :: Oroján Sándor

A Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportjának 2012. január 25-i ülésén Vályi-Nagy Vilmos, kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a kormányzati informatika legfrissebb eredményeiről, amelyben sikerként emelte ki a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat létrehozását.
 
 
Az állam hivatalosan idén január elsejétől biztosítja a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton (NTG) keresztül a kormányzati szervek és háttérintézményeik infokommunikációs ellátását. A korábban egyetlen piaci szolgáltató által működtetett hálózat helyett az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. infrastruktúrájára épülő hálózat az eddiginél jóval olcsóbban képes kiszolgálni a kormányzat telekommunikációs igényeit.
 
Vályi-Nagy Vilmos beszámolt az indulás óta eltelt időszak tapasztalatairól, valamint az eddigi visszajelzésekről. Beszámolójában hangsúlyozta, hogy az intézményeknél a sávszélesség bővülése mellett az egyéb telekommunikációs szolgáltatások is hibátlanul működtek, az átállás mindenütt észrevétlenül zajlott. Az idén tovább bővítendő Nemzeti Távközlési Gerinchálózat felállítása kiváló kezdeményezésnek bizonyult, amelyet az eddigi intézményi visszajelzések is megerősítettek.
 
Mint emlékezetes, a jelenlegi hálózat elődjét, az Egységes Kormányzati Gerinchálózatot (EKG) az előző Fidesz kormány hozta létre 2001-ben. Az elmúlt nyolc évben egyetlen piaci szereplőhöz kiszervezett szolgáltatás helyett a gerincháló nemzeti működtetésbe vonását a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportjának vezetője, Koszorús László országgyűlési képviselő indítványára fogadta el a Parlament.
 
„Sokan kételkedtek az állami szerepvállalás sikerében, de közel egy hónapos biztonságos éles üzem után elmondható: az állam jó gazda, a tapasztalatok meggyőzőek” – hangsúlyozta Oroján Sándor, az Infokommunikációs Munkacsoport ügyvivője. (fidesz.hu) 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása