HTML

Schmitt Pál Hatvanban

2008.02.24. 12:55 :: Oroján Sándor

Ma Schmitt Pál volt a hatvani FIDESZ vendége, a Grassalkovich Művelődési Házban tartott fórumon. Sok idő elteltével ismét EP-képviselő érkezett a városba.





Az elhangzottakból én az alábbi dolgokat emelném ki:


  • A tandíj megosztja a fiatalokat. A tandíj összege magas. A francia átlagbér 2300 Euró, míg nálunk nincs 500. Ezért hamis érvelés, a máshol is fizetnek, majdnem annyi tandíjat mint nálunk. Nyugaton az oktatás színvonala magasabb, a felvételi rendszer igazságosabb.
  • Magyarországon 25 ezerrel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma a tandíj bevezetését követően. Az idei adatok is megvannak, de nem merik őket nyilvánosságra hozni a népszavazás előtt. Jogunk lenne tudni. Ez felháborító!

  • A magyar társadalom európai viszonylatban "beteg", alacsony a születéskor várható élettartam, magas a megbetegedések száma, magas az egészségtelen életmódon folytatók aránya.
    Ilyen körülmények közt nem dicsőség az orvos-beteg találkozások csökkentése, hanem hiba. Elsősorban a preventív, megelőző látogatások száma csökken, ez tovább növeli a gyógyítandók számát, magasabb költség az államnak. A vizitdíj, kórházi napidíj összege egy 60 ezer forintból élő átlagos nyugdíjasnak igenis magas. A gyógyszerek áráról nem is beszélve. Ausztriában az átlagnyugdíj 1100 Euró, közel 300 ezer forint. És az állam itt sem vezet be vizitdíjat, mert fontos, hogy minél többen járjanak megelőző vizitekre. Ne csak akkor menjünk fogorvoshoz, ha dagad a szánk, hanem akkor is, amikor megelőzhető a betegség néhány jótanáccsal.

  • Egy demokráciában példátlan, hogy két közjogi főméltóság (Gyurcsány és Szili) arra biztatnak, hogy ne menjünk el szavazni. Ez a demokrácia legfelsőbb intézményének, a népszavazásnak a megcsúfolása.

  • Schmitt Pál szerint, aki nem szavaz március 9-én 3xIGENnel, annak később nincs erkölcsi alapja panaszkodni. Aki nem tesz saját sorsa jobbrafordulásáért, ne várja másoktól, a kormánytól, hogy tegyenek érte. Magára vethet majd a társadalom, ha 1000 Ft lesz a vizitdíj, és megszűnnek az államilag finanszírozott képzések.
Szabó Zsolt, a FIDESZ választókerületi elnöke elmondta: két dologban hisz.
Az egyik, hogy a befizetett adónkból jár a színvonalas oktatás, jár a betegellátás mindenkinek. Ne kelljen kétszer fizetni ugyanazért!
Másodsorban, hogy hitet teszünk a demokrácia legfőbb intézménye mellett, a népszavazás mellett, és szolidaritást vállalunk a nehezen élőkkel, a szegényebbekkel is. Annak is IGENnel kell szavazni, aki ki tudja fizetni a vizitdíjat és akinek nincs egyetemista gyereke. Egymásért felelősek vagyunk mindannyian ebben az országban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr39352366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása