HTML

Egy nap Bécsben

2008.04.08. 21:43 :: Oroján Sándor

Hétfőn Bécsbe utaztunk néhány barátommal, barátnőmmel; persze szakmai jellegű kirándulás volt. A társaság ugyanis együtt végzi az egyetemi laborgyakorlatokat, és együtt készítünk tanulmány a biodízelek előállításáról, felhasználásáról. Úgy döntöttünk, az Orange Ways (semmi köze a FIDESZhez) akciójával élve egy Hatvan-Budapest buszjegy áráért kimegyünk Bécsbe, egy napra, hogy megnézzük, vajon hogyan állítják elő, használják a biodízelt odakinn, Ausztriában.
Egész nap várost néztünk, sétáltunk, majd délután meglátogattuk a híres Pratert, de biodízellel nem találkoztunk. Így a szakmai tanulmányút eredeti célját nem érhette el, de legalább kikapcsolódtunk egy picit, megtanultunk pár szót németül, és nagyon jót szórakoztunk egy vidám csapattal.
A készült fotók alább láthatók. Zsúnak, Boginak köszi a képeket!


A "laborcsoport"




A bécsi Parlamentnél nincs akkora terrorveszély mint nálunk








Útelágazáshoz érkeztünk






A Hundertwasser Ház


A kedvencem: Hundertwasser WC (ezt a kreativitást...)


Hundertwasser WC II.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr86417536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2008.04.08. 22:04:14

A biodízelt elkellene felejteni amíg a fél világ éhezik. A képek jók :)

Makrai Krisztián 2008.04.09. 15:59:44

Tisztelt Oroján úr!

Érdeklődéssel olvastam útleírását a bécsi kirándulásról. Én is jártam már ott, és irígykedve kellett konstatálnom, hogy sajnos "sógorék" jó néhány évtizeddel (ha nem évszázaddal) előttünk járnak. Távoli rokonságom is él ebben a szép országban és a szomszédos Németországban is. Mindkét országban több-biztosítós (magánbiztosítók) eg. bizt. rendszer van. Jártam már ottani "SZTK-ban", kórházban is, hát elképesztő a különbség a mi kommunista rendszerünkhöz, intézményeinkhez képest. Kinti rokonaim azt mondják, hogy itthon az a baj, hogy nem értjük meg, hogy a piacgazdaságban más mechanizmusok sikeresek, mint Kádár elvtárs alatt. Ez az amit az Ön pártja által is oly sokszor példának állított Szlovákia is már évekkel ezelőtt felismert és meglépte azon reformokat, melyek szükségesek voltak (TB, önkorm stb.). Én is, kedves rokonaim is jobboldalinak tartjuk magunkat, ami számunkra többek között a magántulajdon tiszteletét, a piacgazdaság és verseny elfogadását is jelenti számunkra. Értetlenül állunk pártja hozzáállása előtt az említett ügyekben, kérem segítsen számunkra megérteni ezt a sajátosan magyar "jobboldali" logikát, mellyel ezen az ország számára életbevágóan fontos reformok útjába áll. Megj.: látom Ön sem a VOLÁNBUSZT választotta a kiutazáshoz, és feltehetőleg az egyre csökkenő mobilpercdíjak mellett tudott szeretteinek hazatelefonálni. Ez csak 2 példa a piacgazdaság és az azon belül egymással versengő szereplők jótékony hatásai közül. De még mielőtt megjegyezné, hogy az egészség nem üzlet, kérem nézzen utána, hogy az említett országokban a magánbiztosítók ugyanolyan szolgáltatást tudnak biztosítottaik számára nyújtani, mint állami versenytársaik alacsonyabb díjak mellett. Ez az ami mellett az ország döntött a rendszerváltáskor (helyesen), nincs köztes út. Jelige: "narancssárga vöröscsillag"

Oroján Sándor 2008.04.09. 22:00:58

Tisztelt Krisztián!

Az Ön által említett országban is állami egészségbiztosítás van, magánbiztosítási lehetőséggel.
Ha van rá igény, szabad Magyarországon is magánrendelőt nyitni, biztosítót alapítani, magánkórházat építeni, magán iskolát működtetni, stb.
Mi azt nem fogadjuk el, hogy az országunkban mély szegénységben élőket kiszolgáltassák a piac farkastörvényeinek, nem nyújtva szolidaritás alapú rendszert opcióként. Ez azért fontos, mert országaink adottságai is különböznek, és hangsúlyozom: a szocialista törekvés nem az osztrák mintát venné át, hanem egy annál sokkal rosszabb, amerikai típusú rendszert.
Az Egyesült Államokban ugyanis nincs állami biztosítás. Ott olyan tragikus a helyzet, hogy Bill Clinton az állami biztosítás ígéretével nyert először elnöki széket. A piaci lobbi elkaszálta a törekvést, az amerikaiak azóta is vágynak az európai egyészségbitosítási rendszerre (nézze meg a jelenlegi kampányt is akár).
És az is Amerika, ahol picit magasabb a reáljövedelem mint nálunk...
Ajánlom figyelmébe a Sicko című filmet, ami a témával foglalkozik.
Továbbá érdemes megkérdezni a szakmabelieket, mit gondol pl. az Orvosi Kamara, stb. az ügyben, a híresen nem FIDESZ-közeli EDDSZ-szel együtt.

Másodsorban köszönöm az utalást a csökkent roaming-díjakra. Az ezt kötelezőként előíró uniós rendelet megalkotásában, bevezetésében nagy szerepe volt a FIDESZ néppárti frakciójának és a FIDESZ Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának, melynek vezetője Dr. Nyitrai Zsolt, akinek kabinetvezetőjeként dolgozom. Végigkövettem a folyamatot, nem volt egyszerű eset, de megvan az eredménye. És itt is egy kötelező jogi beavatkozás vezetett eredményre, a piaci mechanizmusok láthatóan nem működtek. Van ilyen, a közgazdások dogmái sem tökéletesek...

A Volánbuszos példával egyetértek, vannak szektorok, amelyekben a többszereplős versenynek, a magántőkének helye van. Ilyen például az említett példa. De kérdem én: mi lenne, ha csak az juthatna egészségbiztosításhoz, aki meg tudja fizetni? Minimálbérből Önnek sikerülne? És ha több gyereket nevel (akár 18 év fölöttieket is)?
A FIDESZ egyébként az egészségügy bizonyos részeibe, bizonyos típusú magántőkét beenged, például Debrecenben. Csak ott az ágazatban dolgozókból álló cégeké a vállalkozás, akik több oldalból érdekeltek a jó szolgáltatásban, az önkormányzattal társulva végzi a tevékenységet, stb, stb.
Hasonlattal élve: mi nem olvasni utálunk, csak nem szeretjük a rossz könyveket.

Még egy ki adalék: vajon az árampiacon miért nincs valódi verseny? A mobilkommunikációban miért beszélünk monopolisztikusan versengő piac jellegét mutató jelenségekről a tarifaváltozások kapcsán?
Nem a kórházakat kéne eladni, az egészségügyi szolgáltatásokat profitorientált cégeknek kiszervezni, garantálva háttértámogatással, állami finanszírozással, egyéb pénzügyi garanciákkal a hasznot, hanem jól kéne szervezni az általunk (állam, önkormányzat) működtetett rendszereket. És ha a magántőke versenyezni kíván, ne zárjuk ki (ld. lehet magániskola is az állami mellett).
A jelenlegi szocialista elképzelés nem versenyt, hanem kiszolgáltatottságot teremt. Mi ezt ellenezzük.

Bővebb infóért (hiszen ez csak saját értelmezésem, saját gondolatom volt) ajánlom figyelmébe a www.fidesz.hu -n található háttéranyagokat a témákban valamint a Jövőnk című vitairatot és a FIDESZ Erős Magyarország címet viselő alapprogramját. Szakmaibb tájékoztatásért felajánlom, időpontot egyeztetek az Ön részére a FIDESZ szakértőivel, ez esetben kérem, írjon az orojanblog@fidesz.hu -ra.

Végül köszönöm, hogy nem személyeskedő hangvételű kommentet írt, hanem valódi témákról, értelmes párbeszédre nyitott lehetőséget. Kérem, látogassa a blogot, és tegye meg legközelebb is, hiszen ez volt az oldal létrehozásának eredeti célja.

Carnivora (törölt) 2008.04.09. 22:18:09

Még egy ki adalék: vajon az árampiacon miért nincs valódi verseny?

- Nincs verseny? :O Feri milyen jól megversenyeztette a cégeinek :D:D:D

Makrai Krisztián

Nekem a fél családom Ausztriában él ők igazán azt nem értik, hogy átlagban ugyanolyan árak mellett ilyen fizetésekből, hogyan élünk meg :D meg ilyen adók mellett, miért itt tart az ország ...
süti beállítások módosítása