HTML

Nyelvvizsga az általános iskolásoknak

2008.04.16. 23:31 :: Oroján Sándor

Ma ülésezett az város oktatási bizottsága Hatvanban. Az egyik előterjesztés rendelet alkotásáról szólt, mely kimondja: az első nyelvvizsga megszerzését az önkormányzat finanszírozza a város általános iskolásai részére.
A kérelmek alapján a polgármester bírálta volna  el a pályázatok jogosultságát.

Javaslatomra az Oktatási és Kulturális Bizottság a szerintem félmegoldásként jellemezhető rendelet módosítását kezdeményezi. Eszerint nem csupán az első nyelvvizsga, hanem minden nyelvvizsga támogatandó, alapfokú esetén az A és B típusú is, nem csak a C, a jogosultságot pedig nem a polgármester, hanem szakbizottságunk bírálhatja el.

Remélem, a bizottság támogatása után a döntő szavazásnál a képviselő testület nem fog ezzel ellentétes döntést hozni - főleg, hogy javaslataimat Ságiné Szűcs Klára, az oktatási bizottság elnöke is megszavazta.

Örülök annak, hogy az általános iskolások nyelvtanulásának ösztönzésének a város kiemelt figyelmet szentel, és anyagilag is támogatja a fiatalok vizsgázását.

Ha hozzátesszük, hogy az elmúlt évben közel harminc pedagógus és egyéb intézményi alkalmazott álláshelye szűnt meg, hogy az intézmények összevonásának eredményeképp az idei elsősök több mint harminc fős osztályokban kénytelenek tanulni a költségmegtakarítás miatt, ha megnézzük, hogyan változott az óvodák-iskolák finanszírozása tavaly óta (
ha az költségvetésben leledző összeadási hibákat még le is számítjuk), akkor világos: a városvezetésnek van mit ledolgozni a közoktatás terén...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr28429230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2008.04.18. 13:36:39

Sanyi ilyennel ne égessétek már magatokat , mert komplett hülyét csináltok magatokból a szocikkal egyetemben ... hány városi általános iskolás tesz egy évben nyelvvizsgát? 0 és 1 között lehet kb. ez a szám ... vicc ez ilyen médiamaszlag. A javaslatodhoz csatoilhattad volna, hogy érjen is v.mit a középiskolások beszervezését ...

A vége az jogos. A béka feneke alatt van a városi közoktatás, mint az egész országban általában ... -

Oroján Sándor 2008.04.18. 14:24:01

Kedves Carnivora!

Én általános iskolás koromban két nyelvvizsgát tettem, egy alapfokú C-t, majd egy középfokút angolból. Engem pl. érintett a dolog, és hidd el: nem én vagyok az egyetlen eset.
Az osztályomból többen, kb. tíz társam tett alapfokút angolból.

Ha javaslunk, javaslok valamit, annak többnyire oka van. A középiskolásokra történő kiterjesztés szintén fontos és helyes lenne, de kizártnak tartom, hogy a szocik megszavazzák a mai viszonyok mellett. A költségvetés nem bírná el, a szocik még ezen a pici módosításon is problémáztak a bizottsági ülésen.

Carnivora (törölt) 2008.04.21. 00:00:49

Oroján Sándor 2008.04.18. 14:24:01

Egy ilyen dupla kávés, umbalabumbala pénzkidobásból kijönne az ára még a középiskolákban is sajnos csekély a nyelvvizsgázók száma, mint amire szükség lenne. Te kivételes gyermek voltál Sanya meg az osztálytársaid is , de nem ez a jellemző ... manapság már inkább az, hogy még felső tagozaton is írás-olvasásbeli gondok vannak sőt középiskolákba is sok a funcionális analfabéta. -

FéeVerte 2008.10.19. 16:46:02

M,agántatnár készített fel az angolo nyelvvizsgára, 13 éves csoporttársamnak (is) elsőre sikerült az angol középfokú A és B (nem C-re, hanem külön A és b-re jelentkeztünk)
süti beállítások módosítása