HTML

Ismét megszavazták a sorvasztást

2008.05.29. 21:26 :: Oroján Sándor

Oktatásfejlesztés helyett elvonások, és az ellenzék heccelése jellemezte a mai "vitát" a következő tanév előkészítésével kapcsolatban.
A szocialista, lokálpatrióta, ÖHE "frakciók" megszavazták az óvodai csoport és a három álláshely megszüntetését.
Ami ennél érdekesebb: mivel az előterjesztéshez és napirendhez több határozati javaslat (7) is tartozott (ezek közt volt számunkra támogatható is, sőt, szólt egy a Bajza és Széchenyi Társulási Tanácsban működtetéséről is), és alapvetően nem értünk egyet a hatvani oktatáspolitikával, egy csokorban mindet leszavazta a FIDESZ-KDNP Frakció. A polgármester rögtön nekem támadt, hogy le kívánok-e mondani a Társulási Tanácsban betöltött tisztségemről is, illetve vajon a munkában részt veszek-e ezután. Meglepőnek tartottam a kérdést. Visszakérdeztem, ezek szerint nincs jogom nemet mondani? De van, válaszolta Érsek, én közöltem, hogy akkor eszerint járnék el, vagyis nemmel szavazok és dolgozom. Ennyiben maradtunk.
Igazából a dolog lényege, a buta kérdés feltételének értelme részükről az volt, hogy heccelni tudjanak később: tárgyalási felhatalmazást (is) leszavaztam, nem akartam tanévet tervezni a Bajzában, stb... Berényi Károly képviselő társam már a későbbi napirendek során meg is dobott egy rögtönzött "60 milliót vennék el a várostól szavazatommal" mondattal. Hamar kiszámolta a dolgot...
A probléma nem az, hogy engem heccelnek, hanem azzal van, amit csinálnak. Ők ugyanis többségben vannak, kormányoznak. Nekik nem velem, velünk kellene foglalkozniuk, nem azzal, hogy mennyiben hozunk bevallottan! aggregált, szimbolikus döntést egy komplex napirend kapcsán, és miért nem tételenként szavazunk. Meg kéne teremteni a lehetőségét annak, hogy ne szüntessenek meg évről-évre osztályokat, csoportokat, álláshelyeket, és a bér- valamint egyéb költségmegtakarítást ne nyelje le a Városháza, hogy aztán dicsekedhessenek a működési hiány nélküli költségvetéssel (megjegyzem: a fejlesztés így is hitelből megy, csak a vegetálás megy önerőből). Mintha az lenne a lényeg, hogy milyen konstrukciójú a költségvetés, nem az, amit a költségvetés mint eszköz eredményez egy város életében. A jövőben érdemes lenne olyan költségvetést készíteni, amelyik kiemelt területként az oktatást szolgálja, a tanítás szempontjából hatékony csoportszervezést, a pedagógus álláshelyek megtartását, az ösztönzést, az esélyegyenlőséget és legfőképp a tehetséggondozást. Még akkor is, ha ebben az esetben nem lehet jövőre is százmilliókkal növelni a saját működésre szánt költségtételt, a nehezen körülírható, tág kereteket szabó dologi kiadások oldalt. Egyébként ezt teszi a kormány országos szinten is, vagyis korábbi tételeket beolvasztanak dologi költségként a költségvetésbe (az általam ismert informatikai terület talán a legrelevánsabb példa) aztán lehet repizni, hogy csúnyább szót ne írjak.

Mindezen túl megtisztelő, hogy ennyire odafigyelnek szavainkra és tetteinkre, az ellenzékiségnek egyfajta elismerése ez. Köszönjük, Polgármester Úr és Berényi Képviselő Úr.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr16494101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábriel 2008.05.29. 23:21:10

Erről majd szerzek bővebb információt, de gyanítom nem pontosan van ez így. Azt gondolom, kevesebb a gyerek, így kevesebb csoport kell.
Azt meg, hogy a Polgálmester Úr önnek támadt..., megint kétkedve fogadom.

Gábriel 2008.05.29. 23:50:35

Köszönöm, hogy megvédett "szalmazsák" minősíthetetlen támadása ellen a "kókuszos" bejegyzésnél. Sajnos néhényan tényleg kivetköznek emberi mivoltukból a névtelenség álarca mögé bújva! Ezeknek nincs helyük ilyen helyeken.
Jó lett volna, ha megismerem válaszát felvetéseimmel szemben, sajnos "szalmazsák" "váratlan" felbukkanása ezt lehetetlené tette.

Gábriel 2008.05.29. 23:54:42

Most olvastam végig, de valamit nem értek. Ha önök mindent zsigerből leszavaznak, akkor miért is kell odafigyelni önökre?

Oroján Sándor 2008.05.30. 00:48:44

Nem szavazunk le mindent zsigerből, a mai napon is több olyan előterjesztés volt, amelyet megszavaztunk mint amelyiket nem.

Az odafigyelésük tény. A miértet inkább tőlük kell megkérdezni, az én véleményem szerint ez annak a jele, hogy "számolnak velünk".

P.S.: Azért nem csak szalmazsák vetette el "picit" a sulykot... :)

Gábriel 2008.05.30. 10:12:28

Sajnos (szerencsére)nem láttam a moderálás előtt atöbbi bejegyzést amire gondol, de tényleg egyre több "hibbant" ír ilyen blogokra.
Pontosan miben nyilvánul meg az, hogy figyelnek önökre? Gondolom, ezt akkor lehet elvárni, ha értelmes dolgokat javasol az ember. Itt mi volt az?
Bocs, ha sokat zavarom a kérdéseimmel, de valamiért a www.gátvéder.hu nem jön be, valamivel meg töltenem kell az időt, és ahhoz fogható humoros oldalt még nem találtam, csak ezt.

Gábriel 2008.05.30. 10:19:02

Rájöttem a hibára. Pontatlanul írtam be! Helyesen: www. gatveder. hu Akkor most picit "hűtlenkedem" mert ott most talán még viccesebb dolgok tűntek fel, mint itt.

Gábriel 2008.05.30. 11:44:23

Kezd azért a kép "összeállni". Mértékadó, hiteles hatvani blogon (www. hatvan. balszemmel.hu) olvasom, hogy önök mindennel a város érdekei ellen vannak!
Hogy lehet nemet mondani: MÁV ovi átvételére, bajza fejlesztésére ( gondolom ez volt Polgármester Úr gondja is önnel), a Városi Sport és Rendezvénycsarnok megépítésére?
Ezek azért gusztustalan! Ezek után nincs is miről beszélnünk.
Gondolom, a hatvaniak ebből le fogják vonni a szükséges következtetéseket.
"Kedves képviselő!" Ne csak a diszkózással foglalkozzn, törődjön már a közügyekkel is!

Oroján Sándor 2008.05.30. 13:32:09

A hatalomgyakorlók egyik technikája az ellenfél lejáratására az, hogy a negatív, sorvasztó döntéseket összesalátázzák adminisztratív jellegű, esetleg pozitív döntésekkel, egy napirendként tárgyalják, csokorba szedik.
Tegyük fel, a 7 határozati javaslatot külön megfontolás alapján szavazzuk meg vagy utasítsuk el. Ebben az esetben hiába írunk, beszélünk bárhol az alapfokú intézmények sorvasztásáról, csak annyival vágnak vissza, hogy "A 2008/2009-es nevelési év, tanév indításának előkészítéséről" szóló napirend és előterjesztés 7 határozati javaslatából többet elfogadtak, vagyis az ellenzék alapvetően egyetért a hatvani oktatáspolitikai elképzelésekkel. Csupán keresi a FIDESZ a kákán a csomót, mert valamiről nekik is beszélni kell... Ezt mondhatnák a szocik. Ebben az esetben az üzenetünk, vagyis hogy alapvetően nem értünk egyet az oktatási elképzelésekkel fals módon, gyengítve jön át.

Ha egyben szavazunk, a jelenlegi forgatókönyv érvényesül, vagyis fejlesztések meg nem szavazásával vádolnak minket. Itt mi elmondhatjuk többször (most is), hogy az oktatáspolitikával em bloc nem értünk egyet, vannak benne pozitív részletek, de összességében rossz, az előterjesztést, a napirendet egészében utasítjuk el, azért mert összességében inkább leépít mint fejleszt (és ez igaz is). Ebben az esetben üzenetünk erősítve jön át, a téma folyamatos feszegetése az Önök részéről (amit emiatt köszönök) még inkább feldimenzionálja a kérdést, még jobban ráerősít az üzenetünkre.
Mindezzel nem befolyásoljuk a született döntést (minden javaslatuk átment), csupán az előterjesztő és hatalmat gyakorló többség manipulációját, salátázását, az általuk teremtett kényszerhelyzetet reagáljuk le úgy, hogy az elvárt hatást érjük el üzenetünk közvetítésével. Így válik a hatalmat gyakorlók támadása az ellenfelet, minket erősítő támadássá.
Nem véletlen, hogy a balosok nagyon finoman nyúlnak a kérdéshez, csak szelektíven közlik a tényeket. A hibát (baloldali szemszögből nézve) az követi el, aki olyan fórumon feszegeti a kérdést, ahol van mód reagálni rá.

vanek úr 2008.05.30. 17:26:21

Sanyika !
Ha ennyire nem érzed jól magad itt Hatvanban , sőt Magyarországon akkor mértnem mész a szülőföldedre osztani az eszetet.
A vasutas ovi megvásárlása valamint városi működtetése hány új állás hejet jelent a hatvani oktatásban, mennyi plusz kiadást jelent, én nem irigylem azokat akiknek ki kell találni a forrását ezeknek a kiadásoknak. Ha te is adófizető lennél és a te pénzedből fizetnék ezeket a dolgokat nyilván te is azt szeretnéd hogy racionális, minden fölösleges kiadástól mentesen működjenek az iskolák, óvodák. Adig is amíg felnősz figyelj és tanulj ott a városházán, és ha a Polgármester Bácsi vagy valamelyik igazi felnőtt képviselő megdorgál nem kell mindjárt sírva szaladni a blogodhoz.

Oroján Sándor 2008.05.30. 21:48:48

1. a politikusok is fizetnek adót (a tanulmányi ösztöndíj után nem, de egyébként igen). Én is adózom, sőt szüleim is. Mi nem építünk medencét a házunk pincéjébe, főleg nem a cégünkkel, hogy elkerüljük az adófizetést.

2. a vasutas ovi dolgozóinak száma attól még nem emelkedik, hogy működtetőt vált. És ha megszűnne, a gyerekek nevelése még mindig az önkormányzat feladata lenne, mert előírja az önkormányzati tv. (a tv. itt nem televíziót, hanem törvényt jelent). Vagyis az önkormányzat érdeke, nem kegye, hogy átvegye az ovit, amit egyébként mi is támogatunk, ezt el is mondtuk.

3. én sem irigylem azokat, akiknek forrásokat kell keresniük. De ezek az emberek nem politikusok, hanem munkanélküliek és mély szegénységben élők. Többek közt rajtuk nem segít ma a szocialista politika, miközben pénz akadna, ha nem síbolnák el (lásd www.korrupedia.hu). Egyébként 192 millióval csökkent az oktatási intézmények kiadási főösszege csak egy év alatt. Nem forráskeresés hiányáról, hanem FORRÁSOK ELVONÁSÁRÓL van szó. Ez azt jelenti, hogy PÉNZT VESZNEK EL, nem azt, hogy nem adnak többet és még többet.

Így elégé érthető, Vanek Úr? Vagy egyszerűsítsem még tovább a megfogalmazást...

Gábriel 2008.05.31. 09:00:13

Bocsánat, hogy kérdezek öntől, azt gondoltam ez a fórum azért van...?

Nekem nincs lehetőségom szervezett formában megtenni, ezért maradt ez a lehetőség.

Szeretem, ha válaszolgat, mert a figyelmesen olvasók láthatják az ön "egyszerűségét" politikai elvakultságát, felkészületlenségét, a valáságot is tagadó görcsölését. ( szerinte, ma már az érdeklődők közöl csak ön nem érti- esetleg nem akarja? -megérteni, látni , hogy valójában nennyi jó fejlesztés folyik a városba. (nem elvonások hanem bővítések, fejlesztések!)

Néhány apróság amire figyelni kell:
- nem illik elkanyarodni a témától( úszómedence stb.) senkit nem érdekel.
- mindenki tudja - csak ön nem- az önkormányzat, ha "szétosztaná" a gyerekeket simán megoldhatná az elhelyezést. ( szerintem a belvárosba 1 ovival kevesebb is elég lenne, néhány apró átalakítás után, igaz ezt csak saccolom) Gondolom az egyéni képviselőknek fontos más szempontokat is figyelembe venni, nekik ezért fontos a MÁV ovi megvásárlása, további üzemeltetése. ( Ők nem tehetik meg azt, hogy felelőtlenül össze- vissza beszéljenek.
- tájékozódni kell ( megitélésem szerint, ma Hatvanban aki csak a mértékadó tömegtájékoztatásra hagyatkozik, az is többet tud a Város Életétől mint ön. ( nem baj, ha jobban ismeri az angol slágerlistát mint az Önkormányzat napi életét, de akkor miért ezzel foglalkozik?)

Munkájához további sok sikert, a hatvani FIDESZ-nek sok ilyen tagot és vezetőt kivánok tiszta szívemből mint ön.
süti beállítások módosítása