HTML

Szociális perverzió

2008.11.20. 11:16 :: Oroján Sándor

A jövő évi költségvetés minden eddiginél alacsonyabb szociális érzékenységről tanúskodik. A kormány kerek összeget, 0 Ft-ot szán az évek óta sikeresen működő Gyermek és Ifjúsági Alapprogramra. A szocialisták fogyatékos és beteg gyerekektől pénzt vesznek el, ezzel párhuzamosan saját kommunikációs és reklámkiadásaikat növelik. Ez nem más, mint szociális perverzió. Ma az alábbi sajtóközleménnyel fordultam a nyilvánossághoz:

 

 

"A Fidelitas Heves megyei elnökeként elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormány Heves megyei, rászorult gyerekeken spóroljon, miközben saját maga milliárdokat tapsol el kommunikációra.

 

A szocialista kormány jövőre megszüntetné a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramot, amely számos megyénkben élő fiatalnak nyújtott anyagi segítséget, hosszú évek óta.

Mint ismert, az Orbán-kormány által létrehozott programból jutott pénz - többek közt - értelmi fogyatékos fiatalok integrált művészeti foglalkoztatására Egerben.

Számos civil szervezet megyei rendezvényeit támogatta a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram, például a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány „Tavaszi Forrásnagytakarítását” Egerben, de képzéseket, például a KONSZENZUS ALAPÍTVÁNY Ifjúságsegítő Szervezetének ifjúsági képzéseit is finanszírozták eddig, szintén Egerben.

A Fidelitas országgyűlési képviselői költségvetési módosító javaslatokat nyújtanak be a Parlamentben, hogy legalább a 295 millió forintos keretet biztosítsák a fiatalok számára jövőre is.

A Fidelitas Heves Megyei elnökeként arra kérem a szocialistákat: ne takarózzanak a gazdasági válsággal akkor, amikor milliárdokat költenek kommunikációra, minisztereik fotózására, önmaguk jutalmazására. A Heves megyében élő, fogyatékos gyerekek támogatását pedig ne tapsolják el saját magukra, a szocialista kormány reklámozására!"

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr27779180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2008.11.20. 23:46:04

azon gondolkodtatok már, hogy ennek a 250 millió forintnak a szétosztása mennyibe kerülne/került eddig?
a mobilitásnál, esza kht-nél, gyia tanácsoknál mennyi embert fizet azért az állam, hogy szétosszon ennyi forrást?
biztos hogy központi forrásból kellene pénzosztó rendszert üzemeltetni mondjuk a Heves megyei fogyatékos gyerekek számára?

Nem gondolkodtatok olyan javaslaton, ahol mondjuk ezt a 250 milliót valamilyen normatíva keretében a megyéknél landolnának, majd választott tisztségviselők, azaz a közgyűlés döntene a keretről, nem kinevezett kiscúslágok?

Oroján Sándor 2008.11.21. 02:44:42

A szocialista kormány nem gondolkodik ezen, ők csak megszüntetik azt a rendszert, ami az Orbán-kormány óta jól működött. Aztán utólag okoskodnak, hogy a rendszer nem is volt olyan jó.

A kiscúslágokat szintén az ő dolguk visszatartani, a korrupció ellenes küzdelem, a kormány elsőszámú feladata lenne jelen helyzetben.

Ha csak burjánzik a korrupció, ha a szocialisták egytől egyig cúslágok a maguk szintjén, ha képtelenek működő rendszerek fenntartására, akkor mondjanak le. Vagy talán félnek a népítélettől? Félnek egy választási megmérettetéstől? A hátralevő időben meg elköltik kommunikációra a leukémiás és daganatos gyerekek Mikulás-ajándékát. Hátha átvernek pár szavazót a vásárolt reklámokkal, és talán még azt is sikerül elhitetniük, hogy a GYIA azért szűnt meg, mert nem volt hatékony a rendszer. CINIZMUS...

heima (törölt) 2008.11.21. 12:54:56

kezdjük ott, hogy kérdés az, hogy mi a jól működő rendszer.

A GYIA szvsz pl nem az.

A pénzosztásban résztvevő tagok kinevezés (szervezeti jelölés) alapján kerülnek a helyükre, nem választás útján, ezáltal egy újabb szerveztet hozva létre. Igazad van abban, hogy önmagában ez nem minősítő tényező, hiszen lehet hozzáértő, becsületes embereket is kinevezni, viszont az a tény, hogy kinevezve lettek, nem választva, korrupciós kockázatot hordoz.

Másrészről a tanácsok túl nagy számú taggal működnek, a feladatukhoz rendelt pénzkerethez képest, kicsit olyan Pál utcai fiúk érzése van az embernek, ahol mindenki fontos ember...

Másrészről a tanácsok üzemeltetése és főleg a pályázatok kezelése hatalmas emberi és anyagi erőforrásokat köt le, a mobilitás szolgálatnál és főleg az ESZA Kht-nál. Ez nem szocialista ármány, nyilván lehet jobban szervezni a munkát, de egy pályázati rendszer tényleg sok adminnal jár, ha korrekten, jogszerűen akarunk eljárni. Ilyen alacsony évi keretnél (250 millió huf) érzéseim szerint a bürokrácia majdnem ennyit, ha nem több pénzt elvisz, többek között a leukémiás és daganatos gyerekek ajándéka elől.

És ami a legfontosabb: önmagában nem túl intelligens megoldás központi pénzcsapokat létrehozni olyan mikrofeladatok ellátására, mint pl a Heves megyei ifjúsági szervezetek támogatása. Nem véletlenül vannak az önkormányzatok, józan eszembe azt mondatja velem, hogy ez tipikus önkormányzati feladat kellene, hogy legye, hiszen helyben ismerik a legjobban, hogy melyik szervezet végez érdemi munkát, kinek van szüksége támogatásra, akár nem is feltétlenül készpénzre, hanem mondjuk teremhasználatra vagy közösségi munkára stb.

Ezért lenne jobb megoldás, ha a kormányzat inkább normatíván (sőt legjobb lenne, ha a több helyben maradt adó lehetne ennek a fedezete) keresztül finanszírozná az ifjúságpolitikát.

Természetesen nem arról van szó, hogy a jelenlegi tényállás helyes: a kormányzat teljesen megszüntette az ifjúsági támogatásokat (illetve van egy költségvetési cím a tervezetben, ami számomra még nem tiszta, hogy hogy lesz elköltve), tisztán költségvetési szempontok alapján, mert ez rombolja legkevésbé a tipikus szavazótáborát.

Egyáltalán nem ezt támogatom, hanem azt, hogy ettől még a fenti érveim alapján nem a GYIA-tól várom, hanem egy jobban átgondolt rendszert kéne lerakni az asztalra.

heima (törölt) 2008.11.21. 13:01:00

* utolsó mondatban kimaradt h a "megoldást"

Old man 2008.11.30. 12:20:55

Valóban döbbenetes a"kis cuslág"ügy-döbbenetesen p i t i ! Nem képesek tanulni a klaszikusoktól-a "Kaja Ibrahim" stb társulattól,Ők aztán tudják milyen méretben szabad-éri meg csinálni!Akkor Cuslágék is megúszták volna!Kicsiben sem helyeslem de bonyolítja a dolgot hogy -ha jól tudom a sajtók szerint ellenzéki "konzultánsok" is vannak az ügyben.Ejnye.... hagyták magukat csőbehúzni?Figyelni kellene a "Nagyokra"!

Old man 2008.11.30. 14:19:50

Lehet hogy a szocik jobban járnának ha a lovak közzé dobnák a gyeplőt no és az ország ?!A csapda az hogy nem lehet adót csökkenteni-amit kb. 90%-ban lenyelne a vállalkozói szféra-mivel így is elég nagy a minusz és ezt közösen hoztuk össze:MSZP,MDF,Fidesz,MSZP.
A fiatalokkal ha túl hevesek az a baj hogy fiatalok-nincsenek hosszútávú emlékeik igy könnyű Öket félrevezetni! A bő 40-es fideszesek stb. pedig nem akarnak vagy szelektíve emlékeznek!Akit elrugdosnak a húsos fazék mellől annak bizony rosszul esik! folyt.....

Old man 2008.11.30. 14:34:18

folyt:A legutóbbi választás előtt fideszes cimboráim /Én inkább b.o.-i vagyok,jobb híján MSZP szavazó,szavaztam már a fideszre is mikor nyertek-isten bocsássa meg!/elmélkedtek hogy most talán nem is lenne jó nyerni ,akkora a kulimász,elfogyott a Bokros csomag hozadéka.
S lőn mindt a világ teremtésénél-győztek a szocik-nem hiába kampányolt önmaguk ellen pl. a"Nemzet főorvosa"!megnyerték a szociknak a választást a felesért megvásárolható panelprolik és a szinglik.
fojt....

Old man 2008.11.30. 14:49:01

...A félrevezethető,megvásárolható tömegek pedig még megvannak,fogvatartják az MSZP-t-pedig már fáradnak.Milessz ha bedobják a törülközőt?Akkor jön esetleg az"Úristen! Győztünk!"
Nem kellene inkább konstruktívra váltani a mostani gáncsoskodó,önsorsrontó stilusról kemény-ámde k o n s t r u k t í v stilusra váltani?!
Nem az ország érdekében mert ez a fidesznek semmit nem jelent hanem saját érdekükben!Sajnos nincs illúzióm ez ügyben!
süti beállítások módosítása