HTML

Bukik a kórházprivatizáció

2009.03.17. 15:54 :: Oroján Sándor

Úgy tűnik, elbukik az egri kórház privatizációja. A HospInvest első fokon pert veszített Egerrel szemben

A HEOL ezt írja az ügyről:

Egri kórház: első fokon érvénytelen a HospInvest szerződése

Két tárgyalási napot követően a mai napra tűzte ki a Nógrád Megyei Bíróság az ítélethirdetést, amelyet balassagyarmati székhelyén tartott. Az eseményre közel ötven egri kórházvédő is eljött hallgatóságként, akik a számukra igen várt eredmény hallatán megtapsolták a rendelkező részt felolvasó dr. Takács László megyei bírót.

A bíró hosszú indoklásában összegezte mindkét fél álláspontját, majd elmondta, hogy a bíróságnak a felperes, vagyis Eger önkormányzatának perbeli jogképességét kellett megvizsgálnia. Azok közül a pontok közül, amelyekkel az egri önkormányzat saját jogképességét bizonyította, végülis a Törökfürdő beruházásra a két önkormányzat között kötött szerződésben rögzített pontok alapozták meg a város érdekeltségét, így kereshetőségét a perben. Ezzel tehát eldőlt az a kérdés, amit az alperesek vitattak, hogy joggal indított-e Eger a szerződés érvénytelentéséért pert.

A továbbiakban az indoklás azon része következett, amelyben a bíróság úgy határozott, hogy miért is érvénytelen a szerződés. Ennek alapját abban állapították meg, hogy a Heves Megyei Önkormányzat saját vagyonrendelete jogszabálynak minősül és miután a HospInvest Zrt. pályázata nem felelt meg az ebben a vagyonrendeletben leírtaknak, ebből következően az érvénytelen volt. Érvénytelen pályázatra pedig nem alapozható érvényes szerződés, mert az a jogszabály megkerülésével született.

A HospInvest egyelőre nem nyilatkozik

Megkeresésünkre Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke közölte, hogy csak a jogerős döntés megszületését követően kívánnak nyilatkozni. A cég továbbra is folytatja Egerben is, mint a kórházcsalád többi intézményében a gyógyító munkát, valamint az ellátás fejlesztését, az új egészségkultúra megteremtését.

A HospInvest Zrt. viszontkeresetével kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy azt a másodrendű alperes (azaz a HospInvest) arra alapozta, hogy Eger mint más nevében eljáró, jogcím nélküli beavatkozó vett részt a perben. Ez a kereseti alap nem állja meg a helyét, de ezen túlmenően is a viszontkeresetet benyújtó alperesnek bizonyítania kellett volna, hogy kár érte, és annak mértékében is bizonyítást kellett volna benyújtania, ami nem történt meg. Egyébként a cég legutóbbi előkészítő iratában már 1,5 milliárd forintos kárértéket jelölt meg, amit Eger önkormányzatától követelt. Az alpereseket egyébként a bíróság az ítélet rendelkező részében - mint perveszeteseket - a perköltségek megfizetésére is kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az írásbeli határozat kézhezvételétől számítva 15 napon belül nyújthatnak be fellebbezést a felek.
Habis László, Eger polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy az egri önkormányzat és személy szerint ő is a kezdetektől fogva az egriek és az Eger környékiek biztonságos járó- és fekvőbeteg ellátását tartották szem előtt. Mindig is azon az állásponton voltak, hogy ebben a kérdésben egyeztessenek és egyezzenek meg az önkormányzatok. Reményei szerint ez az ítélet megteremti a lehetőségét annak, hogy ez az egyeztetés és megegyezés valójában létre is jöjjön.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke közleményben tudatta, hogy az önkormányzat, mint alperes tiszteletben tartja a Nógrád Megyei Bíróságnak a HospInvest Zrt. és a Heves Megyei Önkormányzat által kötött vagyonkezelési szerződést érvénytelenné nyilvánító - nem jogerős - I. fokú ítéletét.
Az ítélet kézhezvételét követően elemezzük annak indoklását és ez alapján döntünk arról, hogy élünk-e 15 napon belül fellebbezéssel - fogalmazott a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr671007757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása