HTML

Sajtótájékoztató Szabó Zsolttal

2009.05.05. 23:07 :: Oroján Sándor

A hatvanonline.hu beszámolója:

"A HospInvest és hatvani kórház, valamint a hatvani középfokú intézmények összevonása körül kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatót a Fidesz hatvani irodájában Szabó Zsolt választókerületi elnök és Oroján Sándor önkormányzati képviselő, kedden, május 5-én.
 

Szabó Zsolt kifejtette, hogy a hatvani önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén szerepelt a HospInvest Zrt. által működtetett kórház ügye. A beszámolók azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy minden a legnagyobb rendben van, ám egy sor kérdésre nem kaptak választ a képviselők. Többek között nem tudni, hogy a csődvédelem által biztosított periódus alatt, a HospInvest miként rendezi jelentős tartozásait, miként egyenlíti ki a banki követeléseket.
Ha a kórházat működtető társaság rendelkezik megfelelő gazdasági stratégiával, akkor miért veszteséges a kórház? Azt sem tudni, hogy a veszteséget ki fedezi és milyen formában. Ha fedezi.
Korábban a HospInvest kötelezettséget vállalt a kórház felújításával kapcsolatban. Nincs információ arról, hogy ezt miként szeretné teljesíteni, ha egyáltalán még szerepel a tervekben az intézményi rekonstrukció.
A felvett kérdésekre a HospInvest és a kórház vezetése részéről sem érkezett megfelelő válasz. Kérdés az is, hogy Hatvan jelenlegi szocialista vezetése miként látja a HospInvest és a kórház további sorsát. A város lakói és a környéken élők működő kórházat szeretnének, megfelelő betegellátással. Jelenleg viszont aggodalomra ad okot, hogy a hírek szerint több ellátás is elmaradt, mivel nincs rá pénzügyi fedezet. Ez nem lehet indok – fejtette ki Szabó Zsolt –, hiszen az emberi életnél nincs fontosabb a világon. Egyetlen beteg sem maradhat ellátatlanul.
 
A Hatvanban tervezett középiskolák összevonásával kapcsolatban Oroján Sándor úgy vélte, hogy semmi sem indokolja a július elejétől életbe lépő átalakulást. Ráadásul a szocialista többségű képviselő-testület az érintettek állásfoglalásának figyelembe vétele nélkül döntött. Véleményező eljárást folytattak ugyan, hiszen ez előírás, ám a szülők, a pedagógusok állpontját nem ismertették, nyilvánvalóan azért, mert ellenzik az összevonást.
A középfokú oktatási intézmények összevonása gazdaságilag nincs alátámasztva. A szervezeti átalakulás várhatóan mintegy 25 millióba kerül. A megye ezt nem tudja finanszírozni. 10 milliót ad a város és félő, hogy a többit az iskoláktól „csípik el”. Vélhetően komoly összegek kerülnek elvonásra a városi középfokú oktatási rendszerből és elbocsátásokra is számítani lehet.
Bár még nincs pályázati döntés, már felmerült a képviselő-testületi ülésen, hogy az új, a nagy intézmény igazgatója Lipkovics Gábor, a Széchenyi középiskola jelenlegi irányítója lesz. – Nem tudni milyen politikai alku állhat az igazgató várható kinevezése mögött – jegyezte meg Oroján Sándor, hozzátéve, hogy bár az új intézmény igazgatói státuszára kiírt pályázat nyitott, Lipkovics tervezett megválasztását a képviselő-testületi ülésen senki sem cáfolta. Szakmailag a Fidesz nem ellenzi a kinevezést, ám a procedúrát elfogadhatatlannak tartja.
Remélhetőleg a pedagógusok és a szülők tömegesen mondják majd, hogy elég volt az ilyen politikai döntésekből. A párt azt ígérheti, hogy ha az önkormányzati választások után döntéshelyzetbe kerülnek, akkor a középiskolák visszakapják méltó rangjukat."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr171105260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása