HTML

Tiltakoztunk a vasút felszámolása ellen

2009.09.01. 19:01 :: Oroján Sándor

A Szent István Rádióban, e témáról szóló híradás, nyilatkozatainkkal itt letölthető.

 
Ma délután, a gyöngyösi vasútállomáson tartottunk sajtótájékoztatót Balázs Józseffel, a FIDESZ Heves megyei elnökével, hogy együttesen tiltakozzunk a kormány tervezett vasútfelszámolása ellen. Mint ismert, kiszivárgott információk szerint decembertől végleg megszűnik a vasúti közlekedés Gyöngyösön és Hevesen, valamint az Eger-Putnok vonalon megyénkben.
 
 
Balázs József elmondta: a szocialisták történelmi bűne lesz, ha felszámolják a vasutat Gyöngyösön, hiszen egy harminc ezres városnak szüksége van erre. Különösképpen érdekes a villamosított vasútvonal felszámolása annak tükrében, hogy nemrég Magda Sándor üdvözölte a Gyöngyöstől északra induló kisvasút fejlesztését. Balázs József szerint felháborító, hogy a gyöngyösieket meg sem kérdezték a vasútfelszámolásról, hiszen a város lakói egész biztosan nem erre adtak felhatalmazást korábbi szavazataikkal. A FIDESZ Heves megyei elnöke azt várja Hónig Péter közlekedési minisztertől, hogy akadályozza meg Gyöngyös végleges vasúti elszigetelését.
 
 
Jómagam a fiatalok utazási problémáira hívtam fel a figyelmet. Aggályos, hogy a fiataloknak egyre nehezebb tömegközlekedéssel eljutni a fővárosba vagy a megyeszékhelyre. Sok diáknak a továbbtanulás lehetőségét jelenti a gyöngyösi vasút, és a kormánynak nincs joga mindezt megvonni tőlük. Az Európai Unió közlekedésfejlesztési stratégiájával is teljesen ellentétes a vasútfelszámolás. Az Európai Bizottság 2010-ig érvényes fehér könyvének első számú prioritása a vasút fejlesztése, a Budapest Miskolc vonal pedig része a kiemelt fejlesztési folyosóknak (TINA, V. folyosó). Az ettől pár kilométerre fekvő nagyobb városokat elszigetelni csak egy dilettáns kormány képes.
 

Balázs Józseffel közösen arra kértük a kormányt, a hátralevő időben ne rontsa tovább a jövő nemzedékének esélyeit, ha a környező országokhoz hasonló vasútfejlesztésre képtelen, inkább ne csináljon semmit.

 

2 komment

süti beállítások módosítása