HTML

Letakartuk az egri áldozatok emléktábláját!

2009.10.24. 20:43 :: Oroján Sándor

Forrás: fidelitas.hu
Egerben ünnepelte az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a Fidelitas. Az egri Fidelitas ezentúl minden év október 23-a és november 4-e között egy 56-os, lyukas zászlóval takarja le a sétálóutcán lévő emléktáblát. Ezzel a Fidelitas azt üzeni: október 23-án győzött a szabadság, győzött a remény, győzött a forradalom, ezért ezekben a napokban az áldozatok iránt érzett szomorúság, az emlékükre hullatott könnyek mellett mindenki szívébe költözzön vissza a remény, az elnyomás és szorongás nélküli Magyarország reménye, amelyet a kivágott közepű zászló szimbolizált 1956-ban, és szimbolizál ma is. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Oroján Sándor Országos választmányi alelnök. A megemlékezésen részt vett Habis László, Eger polgármestere, Dr. Nyitrai Zsoltországgyűlési képviselő és a Magyarok Világszövetsége is.

 

Képek: Holló Miklós, www.egriszin.hu
Oroján Sándor beszéde itt elérhető.
A heol tudósítása
Az egriszin.hu tudósítása
A dioradio.hu tudósítása
 
 
 
A Fidelitas központi megemlékezésén felléptek Heves megye fidelitasos tehetségei, Rauch Ramóna szavalt, Boda Nikolett énekelt, Simon Ingrid konferált az ünnepély alatt.
 
 
Wittner Mária egrieknek küldött levelét Lombeczki Gáboregri Fidelitas elnök olvasta fel.
 
 
Ágh Péterelmondta: "Azért ünnepeljük 1956 hőseit, köztük az egrieket, mert ők voltak azok a magyarok, akik látták maguk előtt a jövőt, ezért dolgoztak, ezért küzdöttek és ezért adták életüket. A jelent akkor az elnyomás és az alávetettség jellemezte. A jövőt akkor úgy hívták: szabad és független Magyarország. A jelent ma a gyengeség és a kudarc, valamint a válság jelenti. A mi jövőnket ezért hívják erős, sikeres Magyarországnak." Hozzátette: Ahogy 1956-ban, úgy ma is Új irányra van szükség! Ebben hittek szüleink a rendszerváltozás idején is, ezen a napon is 1989-ben, amikor a köztársaságot kikiáltották. Most, hogy 56 ünnepén húsz éves a legújabbkori demokráciánk, engedjék meg, hogy megosszak Önökkel egy idézetet, amit szülővárosomból, Szombathelyről hoztam Önöknek! Ma is érvényesek azok a gondolatok, amelyeket egy, a vasi megyeszékhelyen élő rendszerváltó mondott 1989-ben egy megemlékezésen. Gyurácz Ferenc így fogalmazott: "Kedves Barátaim! Az ország és a nemzet ma legalább olyan nehéz helyzetben van, mint volt a forradalmak idején. Történelmünk tanulságai azonban azt mutatatják, hogy éppen e helyzetekben, a legmélyebb válságok idején támad fel a nép szunnyadó életereje. Széthúzásra hajlamos nemzetünk már sokszor összefogott a bajok orvoslására. Hinnünk kell, hogy ma sem lesz ez másképp, és rövidesen meg tudjuk valósítani az országot megújító, valóban demokratikus reformokat!" Így beszéltek több ezer ember előtt Szombathelyen a rendszerváltás hajnalán. A helyzet húsz év után ma sincs másképp. Új irány kell 2009-ben, ahogy új irányra volt szükség 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is. Ma azonban nem forradalomra és rendszerváltásra kell várnunk csupán a reményt hozó tavaszra! Nem szabad beletörődni a csüggedésbe, együtt képesek leszünk ismét elérni azt, hogy Európa megbecsült fáklyájaként világítson a sikeres és erős Magyarország! Erre bátorítom az egri polgárokat, erre bíztatom a fiatalokat, hiszen az igazi nagy tettek rátok várnak, ti fogjátok célba juttatni az országot, ha sikeresek vagytok, ti tehetitek leginkább győztes országgá Magyarországot!"
 
 
Oroján Sándor ismertette a Fidelitas két kezdeményezését október 23-a alkalmából. A Fidelitas kezdeményezte, hogy Egerben nevezzenek el egy utcát 56-osok utcájának, hogy az 56-os forradalom szelleme jelen legyen a város mindennapjaiban. A Fidelitas emellett letakarta az egri sortűz áldozatainak emléktábláját egy 56-os zászlóval. Ezzel kapcsolatban Oroján Sándor úgy fogalmazott: "Menjünk végig az egri sétálóutcán, és helyezzük el gyertyáinkat, a remény lángját, a boldogabb jövőbe vetett hit lángját az egri sortűz áldozatainak emléktáblája elé. De a mai nap különleges. Ma, az emléktáblán a hősök, az elhunytak nevét nem olvashatjuk. Egyetlen áldozatot sem láthatunk a táblán. Sőt: magát az emléktáblát sem láthatjuk, mert azt a Fidelitas ezekben a percekben letakarta. Letakartuk az emléktáblát, egy 56-os, kivágott közepű magyar zászlóval, mert október 23-a nem az áldozatok gyászáról szól. Október 23-án a remény győzött, a szabadság győzött, hőseink győztek. Október 23-a a remény diadalának napja, ezért október 23-án mi nem a halottakra, mi nem az áldozatokra emlékezünk, hanem arra a Magyarországra, amelyet a forradalmárok álmodtak, és amelyet - ha csak rövid időre is - de vérükkel teremtettek meg. 56 hősei a szabadságért azért a pincéből előkerült, gyűrött lukas zászlóért küzdöttek, a háromszínű magyar lobogóért, amelyet boldogan szabadítottak meg a baloldali elnyomás jelképétől, a vörös csillagtól. Az emléktáblát eltakaró lyukas zászló a szabadság győzelmének, a remény diadalának szimbóluma. Október 23-a minden évben legyen az a nap, amikor emlékezünk arra, hogy győzött a remény, győzött a szabad Magyarországra vágyó többség, és veszítettek a baloldali zsarnokok. Minden év október 23-a és november 4-e között, Egerben le fogjuk takarni az emléktáblát. Letakarjuk, mert szeretnénk, ha ezekben a napokban, az áldozatok iránt érzett szomorúság, az emlékükre hullatott könnyek helyett, mindenki szívébe visszaköltözne a remény. A remény, amely az 56-os forradalmárokat éltette, a remény, amely a hatalmas szovjet birodalmat is térdre kényszerítette. Mi, fiatalok azt szeretnénk, ha az egri sétálóutca polgárai felfigyelnének a szokatlan képre, az emléktáblát beborító lukas zászlóra, látnák az Önök által elhelyezett gyertyákat, és bennük is feltámadna a remény - egy szabadabb Magyarország, egy szorongás és félelem nélküli Magyarország reménye."
 
 
A rendezvény végén a közel 150 résztvevő végigvonult az egri sétálóutcán, és elhelyezték a gyertyákat az 56-os lobogó elé, amely a sortűz áldozatainak emléktábláját eltakarta.
 

 

Szólj hozzá!

Egerben ünnepel a Fidelitas

2009.10.20. 16:30 :: Oroján Sándor

 

Idén Egerben ünnepel a Fidelitas az 56-os forradalom évfordulójának alkalmából. A rendezvény a Fidelitas országos megemlékezése lesz, szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 

Lombeczki Gábor, a Fidelitas egri elnökének meghívója:

"Kedves Barátom!
 
Ezúton szeretettel meghívlak a Fidelitas Egri Szervezetének, az ’56-os forradalom emlékére szervezett gyertyás megemlékezésére és az azt követő Forradalmi Emléksétára. A rendezvény

időpontja: október 23. 17 óra,
helyszíne: 56-os emlékmű (Hatvani Kapu tér).
 
A megemlékezésen beszédet mond Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Oroján Sándor, a Fidelitas Heves megyei elnöke. Az egri esemény egyben a Fidelitas országos megemlékezése is.
 
Az 56-os emlékműnél a Fidelitas forralt borral és teával vár mindenkit.
A megemlékezést követően a résztvevők közösen elindulnak az Egri Sortűz Áldozatainak Emléktáblájához, és ott elhelyezik gyertyáikat.
 
 
Találkozzunk 17 órakor az egri 56-os emlékműnél, ünnepeljünk együtt a forradalom évfordulójának alkalmából!
 
 
Üdvözlettel:
 
Lombeczki Gábor
elnök
Fidelitas Egri Szervezet
 
2009. október 20."

Szólj hozzá!

Dr. Horváth Mihály történészre emlékezünk

2009.10.19. 13:47 :: Oroján Sándor

Kovács János, hatvani történész barátom cikkét ajánlom minden olvasó figyelmébe:

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása