HTML

Tandíj álruhában

2008.04.11. 22:22 :: Oroján Sándor

A Fidelitas pénteki választmányi ülése előtt (tudósítást lásd itt) sajtótájékoztatót tartottunk Koszorús Lacival, amelyen szóba került a tervezett, burkolt tandíj kérdése is.

Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc ismét elszólta magát, és bevallotta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között.

A Fidelitas Heves Megyei Elnökeként és egyszerű egyetemistaként is elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormány és a rektori konferencia suttyomban, fű alatt összejátsszon, és a felsőoktatás problémáinak megoldása helyett azon mesterkedjen, hogyan lehet az emberek akarata ellenére cselekedni.
Azt javaslom, tartsák tiszteletben a társadalom elsöprő többségének döntését, és ne vezessenek be álruhás tandíjat.


A dolog nem szakmai, hanem elvi kérdés. Nem szabad egy ország közös akaratát semmibe venni, burkoltan, álruhába bújtatva visszacsempészni a magyar felsőoktatásba egy olyan konstrukciót, amelyet elutasítanak azok, akik akaratának érvényesítésére a kormány hivatott.


Itt az ideje, hogy a kormány és a miniszterelnök is belássa: nincs értelme tovább erőltetni a az elhibázott reformokat. Az ország rendbetételéhez új szerződést kell kötni a polgárokkal egy új választáson, de minden bizonnyal nem nekik...

 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr95421867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása