HTML

További sorvasztás az oktatásban

2008.05.26. 12:13 :: Oroján Sándor

Ma ülésezik a hatvani képviselő testület Oktatási és Kulturális Bizottsága. A napirendek között szerepel a 2008/2009-es tanév előkészítése, amely a szocialista tervek szerint további leépítéseket hoz az oktatás területén. A tartalmat egy idézet jól összefoglalja: "a jelenleg működő 18 óvodai csoportot a pénzügyi ráfordítások hatékonyságát figyelembe véve a jövőben célszerű egy óvodai csoporttal csökkenteni".

Kicsit tovább olvasva: "A csoport megszűnésének időpontjában két óvodapedagógusi és egy dajka álláshely megszüntetésre kerül az intézményben".

Ami ezen felül érdekes, hogy idén nem kevesebb, hanem 2 fővel több elsős jelentkezett iskolába - a gyereklétszám-csökkenés teóriája megdőlni látszik.
Kíváncsi vagyok ennek ellenére hányan fognak a szocialisták közül ezzel érvelni.

A tavalyi 343/2007-es határozat (augusztus) részlete:
"a 298/2007. (VII.12.) számú képviselő-testületi határozatban szereplő 28 fő létszámcsökkentésből adódó megtakarítás 2007.09.01. és 2007.12.31. között 10 875 ezer Ft (4. melléklet), mely visszavonásra kerül az Óhatvani Óvoda és Általános Iskola valamint az Újhatvani Óvoda és Általános Iskola költségvetéséből."
Vajon, a most említett 3 fő bérét is kivonják az oktatásból? A jelenlegi határozatban, ahogy a tavalyi, májusiban is, erről árva szót sem ejtenek. Aztán augusztusban majd megint leírják a forráskivonást, utólag.

Van azonban pozitívuma is a jelenlegi tervezetnek a tavalyihoz képest. Ez pedig az a változtatás, amit tavaly személy szerint én szorgalmaztam. Habár a beiratkozó elsősök száma gyakorlatilag változatlan, most még is 9 első osztály indul a tavalyi 8-cal szemben. Kár, hogy a felismeréshez a szocialistáknak egy év kellett, ezért igazán kár volt tavaly törvényi maximum feletti létszámokat külön engedélyeztetni, az elsősöket összezsúfolni...
Persze jobb később mint soha, a szocialistáknak köszönöm, hogy elfogadták javaslatomat, és ajánlom figyelmükbe fenti soraimat, amit a mai bizottsági ülésen is elmondok majd - hátha jövőre ezt is megfontolják.

Végül idekívánkozik belőlem még egy gondolat: mindezt nem a FIDESZ-nek, és nem is a szocialistáknak köszönhetik az elsősök szülei, hanem annak, hogy elsöprő többséggel nyertek az igenek március 9-én. Emiatt állt be pálfordulás a szocialistáknál számos, köztük pénztár-privatizáció ügyben, és meggyőződésem, hogy Hatvanban is, egyes kérdésekben. Ne feledjük azonban, mennyit hazudoztak a kampányban, hogy kétszer felállva szavazták meg a pénztár-privatizációt, Érsek Zsolttal egyetemben, hogy tavaly mennyire kardoskodtak józan érvek híján is a zsúfolt első osztályok indítása mellett. És ne legyenek kétségeink: a részben helyes döntéseiket csupán a népszerűségük érdekében hozzák, az oktatás pénzkivonás céljából történő sorvasztása pedig más formában (lásd feljebb), de tovább folytatódik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr15487965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása