HTML

Érsek a cukorgyárral harcol

2008.07.17. 13:28 :: Oroján Sándor

Sikerült hozzájutnom a június 12-i ülés felvételéhez, aminek egy részletét az alábbiakban közlöm. A felvételen Szinyei András felvetése után Érsek Zsolt durván nekitámad a hatvani cukorgyárnak és konzervgyárnak. Érdekes, hogy a konzervgyárnak az égvilágon semmi köze a tárgyalt ügyhöz, hacsak nem az, hogy a cukorgyár szomszédja. Mint ismert: a konzervgyár vezetője Szabó Zsolt, a FIDESZ hatvani elnöke, képviselő, aki az ülésen nem tudott jelen lenni. Talán ezért is volt olyan bátor a polgármester, aki összemosta a dolgokat, és szokatlan hangnemben kiáltotta: "elég volt!"

 

A meglepő stílust és az elmondottak megkérdőjelezhető igazságtartalmát jól jelzi Fehér Oszkár alpolgármester testbeszéde, aki az asztal alatt idegességében lábfejét remegteti.

Hogy miről is van szó az ülésen?
A hatvani cukorgyár több mint egy éve tárgyal a városvezetéssel a cukorgyár tulajdonában álló kutak a város részére történő eladásáról, a város hozzáállása miatt eredménytelenül. A cukorgyár többször jelezte írásban, hogy méltánytalan, erőszakos az önkormányzat tárgyalási módszere (nem érnek rá, visszahívást ígérnek, nem teszik, stb.) Emellett olyan feltételekkel venné át a város a kutakat, amelynél harmadik szereplő, piaci fél sokkal kedvezőbb ajánlatot kínál.

Összefoglalva: a szocialisták megalázó feltételekkel kívánnak hozzájutni a cukorgyár kútjaihoz, amelynél van jobb ajánlat, most pedig erőszakkal, testületi döntéssel akadályozzák meg, hogy a cukorgyár másnak adja el a kutakat.

Mindezt úgy állítják, be, hogy a cukorgyár martalékul tekint a városra, jöttment tőkések akarják kizsigerelni a lakosokat, és ettől Érsek Zsolt megvédi a hatvaniakat. Főleg az ügyben semmilyen szerepet sem vállaló konzervgyár vezetőjétől (aki a FIDESZ elnöke, és nincs jelen, hogy akárcsak hozzászólhasson).

Hab a tortán, hogy egy hétfőn kézhezkapott, a kutak adásvételéről szóló levélre hivatkoznak, hogy ez indokolta a testületi ülésen történő megtárgyalást. Ezzel szemben az előterjesztést az ülés napján, csütörtökön reggel, közvetlenül a 8 órakor kezdődő ülés előtt kaptuk kézhez, hogy ne legyen időnk tájékozódni. És persze a cukorgyár képviselőjét sem hívták meg, nehogy elmondja az igazságot, és még a végén ne lehessen városvédelemnek beállítani az áron aluli kútvásárlási szándékot. És mindebből a konzervgyár történetbe mosásával még politikát is csinálnak. Nem fair, de ezt már megszokhattuk a hatvani szocialistáktól.

Egy idézet az ülés jegyzőkönyvéből: "Jelezte (mármint Érsek Zsolt) a cukor- és konzervgyári vezetők felé, hogy nem engedik, hogy továbbra is folytassák Hatvan visszafejlesztését."

Tényleg komolyan gondolják, hogy ezt valaki elhiszi? Hogy a cukor- és konzervgyár visszafejleszti Hatvant? Azért a populizmusnak is van határa...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr45572566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oroján Sándor 2008.07.17. 21:06:26

A poszthoz szívesen fogadok kritikus hangú kommentet is, de az ismételten ugyanattól a személytől származó személyeskedést, gorombaságot továbbra sem engedem a blogra.
Ha csak ennyire futja, kár időt pocsékolni rá.

László 2008.07.21. 07:33:36

A történteket csupán innen, a blogról megismerve, egy ügyrendi kérdés jutott eszembe:
Tudtommal rendkívüli testületi ülésen az előzetesen kiküldött napirendek tárgyalhatóak, egyebek csak úgy, ha minden képviselő jelen van és a többség elfogadja a napirendre vételt. Nem tudom, ezt a kérdést miként szabályozza a Hatvani SZMSZ, de van olyan önkormányzat, ahol ez így működik, éppen az ilyen, a nem jelenlevők vélemény nyilvánítását korlátozó, azt a vitából kizáró "sanda populista" taktikák miatt.

Oroján Sándor 2008.07.21. 21:29:41

Sajnos, nálunk erre vonatkozóan nem tartalmaz semmit az SzMSz. A működési szabályzatunkra egyébként általánosan jellemző, hogy a polgármesternek és a "többségnek" igen jelentős jogokat ad, míg az ellenzék lehetőségeit indokolatlan mértékben korlátozza, például ülésen még előterjesztést sem nyújthatunk be már, csak bizottsági ülés előtt... Ez elég diktatórikus szabály, tudomásom szerint példa nélküli - elképzelhető, hogy ebben és jó pár másik ügyben is kifogással élünk majd a közigazgatási hivatalnál. A legmeglepőbb mégis az, hogy a bizottságokba külsős (nem képviselő) tagnak csak a szocialisták delegálhattak személyeket. Ez azért fontos, mert egy-egy bizottságban a FIDESZ szakértőinek is helyük lenne, így viszont szakmai segítséget csak bizottságon kívülről kaphatunk, míg a szocialisták bizottságonként két emberre számíthatnak.
süti beállítások módosítása