HTML

Most sincs megoldás a Kölcseyre

2009.01.29. 22:19 :: Oroján Sándor

Évek óta húzódik a Kölcsey utca lakóinak kálváriája a hatvani önkormányzattal. Mint ismert, a Kölcsey Fernc utca mentén helyezkedik el Hatvan Ipari Parkja, így az utcában egymást érik a kamionok, a Bosch műszakváltásai során pedig olyan zsúfolt a Kölcsey, hogy a Hungária körút mentén szocializálódottak is elképednének rajta.



Nagyobb térképre váltás

 

A lakók az évek alatt egyre elkeseredettebbek lettek, mert csupán az ígéreteket kapták a város vezetői részéről, hogy egyszer majd megépül az elkerülő út. Számos lakossági fórumot, megbeszélést folytattak már, egyeztettek az Ipari Park üzemeinek vezetőivel is, és közösen javasolták, hogy forgalomkorlátozásra kerüljön sor az érintett szakaszon, amit a rendőrség is támogat állásfoglalásában. Ez persze csak ideiglenes megoldás lehetne, hiszen emellett is szükség van az elkerülő útra, amelyik összeköti majd (ha megépül) a Robert Bosch utat a 21-essel, a Tescoval. Bár azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire csökkentené a Kölcsey forgalmát, a mostani, gyors megoldás azonban biztosan megfelelne az érintetteknek. A forgalomszervezés kérdésében a Gazdasági és Környezetvédelmi Bizottság dönt Hatvanban, amelynek elnöke Szombati Lajos, a FIDESZ részéről tagja Szinyei András. András felvállalta, hogy sürgősségi indítványt fogalmaz az ügyben, és bevitte azt a csütörtöki ülésre, amelyre -tekintettel, hogy egy utcányira lakom a Kölcseytől, gyakran járok, kocogok arra, és jól ismerem a helyzetet- én is elmentem, és elmondtam a véleményemet az ügyben.

Szerintem szégyen, hogy évek óta húzódik ez az ügy, holott a megoldás ott hever az asztalon. Csak egyszerűen képtelenek megérteni ennek fontosságát azok, akik nem laknak ott, és zsenáns számukra elfogadni egy olyan dolgot, amit nem ők kezdeményeznek. Ehelyett inkább azt mondták, tűrjenek még az ott lakók, amíg megépül az út, különben is tudhatták, hogy Ipari Park mellé költöznek, majd a rendőrök gyakrabban traffipaxoznak ott addig is, meg különben is csak ÉN szerveztem be őket, hogy nyomást gyakoroljak rájuk... Ez nevetséges, az ott lévőkkel ma találkoztam először, nem érdekből mentem oda, egyszerűen csak elegem van abból, hogy mindent levernek az asztalról, ami nem az ő ötletük. Akárcsak az iparűzési adó kérdésében (ld. itt), vagy a parkolók esetében, és még sorolhatnám.

A kérdés egyébként túlmutat mindezen. Elvi kérdés, hogy a város nagyrészt iparűzési adóból tartja fenn magát, ebből fizetik azokat a beruházásokat, amiket utána oly büszkén adnak át, saját sikerüknek beállítva. Pedig azt a pénzt azok az üzemek termelik, amelyek Újhatvan sok lakóját zavarják, és Újhatvan lakói igen jelentős terhet viselnek a "köz érdekében". Úgy is fogalmazhatunk, hogy az üzemek negatív környezeti és szociális externáliái azokat az újhatvaniakat sújtják, akiknek az érdekében pár millió forintot is sajnál a város, hiszen nem képesek megépíteni egy betonozott kamionfordulót, vagy egy rövid elkerülő szakaszt, sőt. Arra sem áldoznak, hogy készíttessenek egy felmérést a közlekedésszervezés optimalizációjára (ezt pl. a BME közlekedésmérnökei, akár a Tanszék párezer forintból elvégzi, egy kreatív város keresne egy ebből diplomázni kívánó fiatalt, és fillérekből megússza...).

Csak egy kis odafigyelés kéne, hogy az emberek problémáit ne idegenek ügyének kezelje a városvezetés, akkor se ha Újhatvan messze van a Kertész utcából vagy más úri környék luxuslakóházának ablakából nézve... És higgyék el a kedves többségben lévő képviselő urak, al- és polgámester urak is, nem Oroján Sándor kedvéért volt ott ma senki a Bizottság ülésén. És én sem az ő választási körzetükben kívánok indulni, így egyéni érdekem se fűződik a képviseletükhöz, még ha pavlovi reflexszel erre gondolnának is rögtön...

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr45911290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2009.01.30. 00:54:46

Volt már lakossági gyűlés is ezügyben.

Oroján Sándor 2009.01.30. 09:31:46

Tudom, hogy volt, sajnos nem tudtam ott lenni... Egyébként tiszta röhej, hogy egy ilyen egyszerű, egy tollvonással megoldható ügyben fórum fórumot követ, évekig húzódik, és most is csak a kifogások szaporodnak.

localpatriot 2009.01.31. 21:43:56

"azt mondták, tűrjenek még az ott lakók, amíg megépül az út, különben is tudhatták, hogy Ipari Park mellé költöznek..."
A Kölcsey utcában a legkésőbb épült ház is régebbi, mint az "ipari park"! A környék lakosságát egyszerüen félrevezették és kijátszották, így sikerült az üzemeket (és azok gépjárműforgalmát) az ott élők nyakára telepíteni - a sorozatos tiltakozások ellenére! Városunk vezetői meg arcátlanul állítják, hogy az arról szóló rendezési tervek megfelelően közzé lettek téve, és a lakosság nem tiltakozott ellene! Undorító!

Oroján Sándor 2009.02.01. 12:41:16

Egyetértek, bár nem ez az egyetlen logikai bukfenc abban, amit állítanak.

Például: ha egy forgalomátszervezés a rendőrség szerint is támogatható, logikus azzal az érvvel elutasítani, hogy nem végleges megoldás?

Kifogás kifogás hátán. "Mindegy, csak dolgozni ne kelljen..."
süti beállítások módosítása