HTML

Parkolási díj Hatvanban

2008.01.09. 00:51 :: Oroján Sándor

Tények:
 

•A FIDESZ kezdettől fogva ellenzi a parkolási díj bevezetését

•A parkolási díj bevezetése megnehezíti a központban ügyet intéző hatvaniak életét

•A városközpont zsúfoltságát csökkentő parkolási rendszerre szükség van

•A FIDESZ többször kezdeményezett egyeztetést, párbeszédet a kérdésben

•A FIDESZnek van pénztárcakímélő megoldása a központ zsúfoltságára

•Az Európai Modell Nyugat-Európában sikerrel alkalmazott rendszer

•A szocialisták nem hajlandóak még beszélni sem a sajátjukon kívül más megoldásról

 
 
 

A Parkolási díj bevezetésének története

 

2007. márciusában a FIDESZ összes képviselője nemmel szavazott a parkolási díj bevezetésére. Személy szerint én szólaltam fel ellene. Kértük a szocialistákat, gondolják át újra, ez nem jó rendszer.

Ezt követően számos ponton módosították az elképzelésüket, például a minimálisan megváltható időtartam nem fél, hanem egy óra lett.

Nyárra világossá vált: hiába mutatunk rá lépten-nyomon a szocialisták rendszerének hibáira, nem tágítanak. Ekkor történt, hogy Szinyei András képviselőtársam elmondta, mennyire ésszerűtlen a díjfizetésre kötelezett területek kijelölése is. Andrásnak igaza volt, a szocialisták pedig ismét változtattak a rendszeren (egyébként helyesen). Ezt utólag többen úgy próbálják beállítani: mi egyetértettünk a parkolási díj bevezetésével, sőt, előszeretettel nyúltunk hozzá javítási szándékkal. Ez hazugság, megszólalásaink célja kezdettől fogva az volt, hogy bizonyítsuk: a szocialisták rossz rendszert akartak bevezetni, a határozat több sebből vérzik.

A politikai uborkaszezont követően, a szeptemberi ülésen álltam elő egy (a Jegyzőasszony szerint is szabályosan benyújtott!) javaslattal, hogy dolgozzunk ki közösen egy teljesen más rendszert, hagyjunk fel a határozatok toldozgatásával.

A szocialisták, lokálpatrióták napirendre se voltak hajlandók tűzni az elképzelést.

Ezt követően zártkörű egyeztetést kezdeményeztünk, melyre a frakciók két-két érintett képviselőjét hívtuk meg. Erre senki se jött el, távolmaradását pedig nem jelezte - ami finoman szólva is udvariatlanság.

Októberben a FIDESZ alternatíváját szerettem volna bemutatni a testületnek, ppt-s előadásomat azonban nem tarthattam meg az ülésen, a kérdést napirendre se vették. A sajtó és a hatvaniak azonban érdeklődéssel fogadták az Európai Modellt, számos megkeresés érkezett mind a lakosság mind a médiák részéről. 

Látva a szocialisták-lokálpatrióták arrogáns hozzáállását, nyílt egyeztetést kezdeményeztünk a városi könyvtárba hívva a képviselőket. Mivel Szombati Lajos nehezményezte, hogy őt az előző egyeztetésre nem hívtuk meg, így erre ő is kapott meghívót. Hiába a hatvaniak érdeklődése, hiába a sajtó pozitív hozzáállása, a képviselők székei ismét üresen maradtak. Szombati Lajos most nem azért nem jött el, mert nem kapott meghívót.

Az udvariatlan gesztust ellenfeleink részéről a sajtó és a megjelent hatvaniak is megdöbbenéssel fogadták. Szabó Zsolt frakcióvezető nyílt levélben tudakolta a távolmaradóktól, miért nem jöttek el. Válaszra sem méltattak minket. Ehelyett a Hatvani Hírekben és egyéb sajtóorgánumokban védik a védhetetlent, állítják, hogy mi támogatjuk az elképzelésüket… 

Január elseje óta a központi parkolók napközben üresek. Tapsoljunk? Elértük, hogy az ügyet intézők, a dolgozók kisutcákban keresnek ingyen helyet, több időt töltve ezzel a központban, annak környékén.

Az arcátlanság csúcsa viszont ezután következik: a Városháza előtt várakozni tilos. Kivéve az engedéllyel rendelkezők, vagyis az ott dolgozók és a baloldali képviselők – mi ugyanis nem kérünk az úri kiváltságból. Páran, azóta is képtelen vádaskodásokkal vannak elfoglalva: álszentek vagyunk, hiszen a Városháza udvarán továbbra is, mi is ingyen parkolhatunk. Ők is tudhatnák: ott eddig sem volt, most sincs hely, ezért kellett a Városháza előtti utcát is privátba kiadni a „Nagyságos Uraknak”.

A FIDESZ azt mondja: ha nem jár a gyógyszerésznek, boltosnak, másoknak az ingyenes parkolás lehetősége a központban, ne járjon a díjat bevezető képviselőknek se. Reagáltak: nem ismerem a határozatot, hiszen a központban lakók, és az ott üzlettel rendelkezők kaphatnak erre engedélyt. Először is: ismerem a határozatot, és azt kifogásoltam, hogy a központban dolgozók nem kaphatnak ilyen engedélyt. Úgy látszik, egyesek nem tudják, mi a különbség boltos és eladó között…

 
 

Parkolók és a környezetvédelem

 

A parkolási díj bevezetése Hatvanaban káros a környezetre.

2008. január 1-től a városközpont területén fizetni kell a parkolásért. A minimálisan megváltható időtartam egy óra, ára 140 Ft.

A szocialisták, lokálpatrióták elérték, hogy a hatvaniak több ideig keresnek parkolóhelyet mint korábban, kisutcákban furikáznak, gyorsítanak, lassítanak, égetik az üzemanyagot. Nő a levegő szennyezettsége, több energiát használunk, mint eddig.

Emellett a kihelyezett automaták működtetése energiát, papírt igényel, amit a gyakorlat szerint a közterületen elhelyezett kukákba dobnak a várakozók. Ezt mind megspórolhattuk volna a FIDESZ által javasolt Európai Modellel.  Nemcsak a lakosok pénztárcája, de a környezet is jól járhatott volna.

És akkor nem számoltunk a bosszúsággal, a pénzváltással eltöltött fölösleges idővel, aminek szintén vannak környezeti vonatkozásai, de ennek tárgyalása túlmutatna a blog műfaja által megengedett kereteken…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr41289898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása