HTML

-5 osztály -2 pedagógus jövőre

2009.05.26. 20:24 :: Oroján Sándor

A Kulturális és Oktatási Bizottság hétfőn megtartott ülésén napirendre került a jövő évi nevelési és oktatási év tervezése. Gyerekhiányra hivatkozva öttel kevesebb osztály lesz jövőre az általános iskolákban. Óhatvanban négy első osztály indul, Újhatvanban csak három. Újhatvanban a jelenleg működő négy negyedik osztályból összevonással jövőre három ötödik osztály szerveződik a jelenlegi tervek szerint. Az újonnan induló illetve összevont osztályok ismét nagy létszámúak lesznek, a tövényi maximum fölött tetőzik majd a tanulók száma. Hogy ennek mi értelme, ha nem a költségmegtakarítás? Az óhatvani iskolák vezetője szerint a szülői igényeknek való megfelelés, ugyanis épp úgy kérték gyerekiket iskolába a szülők, hogy két nagy osztálynyi gyerek jut a Kodályra, egy-egy nagy osztálynyi pedig a Kossuthra illetve az ötös iskolára.

Újhatvanban azért kell összevonni az ötödik osztályokat, mert így teljesíthető a törvényben meghatározott átlaglétszám, és nem esik el normatív támogatástól a város. (Az állam, vagyis a szocialisták országosan úgy kényszerítik csoportösszevonásra az iskolákat, hogy törvényben meghatározott feltételek szerint visszatartják az állami támogatást vagy annak egy részét, ha nem éri el a szerintük kívánt nagy mértéket az átlagos osztálylétszám illetve a minimális osztálylétszám.)

Én "úgy hallottam", hogy Hatvan költségvetése rendkívül jól áll évek óta. Nincs működési hiány, és százmilliókért építtetünk díszburkolatot. Csak az oktatásra nem futja a keretből?

A hivatalban dolgozók előkészítő munkáját mindig nagyra tartottam, és biztos vagyok benne, hogy a hatvani köztisztviselők most is megtesznek mindent a minőségi oktatás fenntartói hátterének biztosítása érdekében. Azt gondolom, a politika rossz, amely évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy az oktatás és nevelés kárára cselekszik, fokozatosan összevonja, leépíti az intézményi rendszert, annak egységeit. Ezért a bizottsági ülésen javasoltam, hogy készítsenek új tervet a jövő évre két prioritást előtérbe helyezve:

1. Minél kisebb osztálylétszámmal szervezzék a csoportokat, hiszen így biztosítható a megfelelő figyelem, az egyénre szabott oktatás a diákoknak.

2. A pedagógus álláshelyek megőrzése érdekében tegyen meg mindent az önkormányzat. Az álláshelyek "megtakarítása" helyett keressék a tovább foglalkoztatás lehetőségét, esetleg kiegészítő oktatás, speciális oktatás megteremtésével, vagy a túlterhelt kollégák tehermentesítésével.

Ha így is szükség van összevonásra, álláshely megszüntetésre, akkor elfogadom a döntést, de jelen helyzetben eleve rossz a hozzáállás, a stratégiai döntés. Rossz a cél, és ezért nem elfogadható a hatvani oktatáspolitika em bloc.

A bizottság öt tagjából csak Ságiné Szűcs Klára, Pető Péter és jómagam voltunk jelen. Így a két szocialista igen szavazat az én nem szavazatom mellett kevés volt a minősített többséghez (3 igen szavazat kell az 5-ből), tehát a Kulturális és Oktatási Bizottság a tanév előkészítésének tervét nem támogatta. A testület ettől függetlenül (gondolom) csütörtökön megszavazza majd.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr971145525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunko_jobbos 2009.05.28. 21:12:24

Az érdekelne, hogy miért nem szavaztátok meg a Hospnvest-es szerződés felbontását?

egy hatvani szülő 2009.09.03. 13:32:00

hello mindenkinek!

csak egy dolog bánt jelenleg engem szűkebb hazánkban Hatvanban.
kisebb gyermekem most lett 1. osztályos tanuló. hála a rendszernek, igy most hordhatom külön a nagyobb gyermektől másik iskolába. Talán ez lenne egy a legkisebb gond!
De hát ha lehet felsorolom egy nap után mik szurtak szemet a "Kettes" iskolában.
1. a szülöi értekezleten elhangzott hogy a gyerekek talán jo esetben kétszer eljutnak a tanév alatt a tornaterembe! és még azt szajkozzák mennyire fontos a mozgás a fiataloknak. lesz testnevelés! a padok között a tanteremben!
2. Az étkezde akkora hogy a 27fös osztály csak kétszerre tud megebédelni benne! na ez aztán a megoldás! mi volt eddig? amikor még 8 évfolyam koptatta a padokat!
Egy osztályra 20-30 perc jut ebéd céljábol, kérdem én ha kétszerre esznek az akkor 1 óra/osztály? kétlem. kapkodják be gyorsan vagy hagyják a tányéron?

Kérdem én: kinek vagy kiknek az állását kell itt félteni? Ha van egy nagyobb modernebb iskola (4es), akkor ott miért nem fér el ez a pár osztály? mert hely az lenne nekik ott is.
jelenleg ennyi lenne. és még csak egy napja járunk isibe!
beszámolok továbbiakban is!
süti beállítások módosítása