HTML

A Jobbik egy diktatúra pártján

2009.06.28. 23:41 :: Oroján Sándor

A Fidelitas nem először hallatja hangját emberi jogi kérdésekben, mikor kiáll az Iránban szenvedő, megalázott fiatal tüntetők mellett. Dömötör Csaba, a YEPP (Youth of European People's Party) alelnöke és Ágh Péter, a Fidelitas elnöke az iráni nagykövetség előtt tiltakoztak, és petíciót írtak Irán nagykövetének, melyben a szabadságjogok biztosítását és a politikai foglyok szabadon bocsátását kérik.

Ezen túl felhívták a figyelmet arra, hogy az iráni diktatórikus erőkkel Magyarországon csak a Jobbik szimpatizál.

Kételkedőknek az alábbi cikk elolvasása javasolt (forrás: MTI):

"Dömötör Csaba, a Fidelitas külügyi kabinetének vezetője, aki egyben az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének alelnöke is, kijelentette: a szabadság univerzális érték, így az iráni fiataloknak is joguk van ahhoz, hogy kiálljanak az emberi jogok érvényesülése mellett. Azért jöttünk a nagykövetség elé, mert aggasztó híreket hallunk, így például azt, hogy az iráni biztonsági erők vérbe fojtották a tüntetéseket - tette hozzá.

A rendszerváltás 20. évfordulóján különösen fontosnak tartjuk, hogy felemeljük szavunkat az elnyomás bármely formája ellen, és kinyilvánítsuk szolidaritásunkat a fiatalok iránt, akik a szabadságért küzdenek bárhol a világban - hangsúlyozta.

Ágh Péter a petíciót ismertetve elmondta, a nagykövetnek írt követeléseiket három pontban fogalmazták meg. Eszerint a gyülekezési jog biztosítása és a politikai foglyok szabadon bocsátása mellett a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartását követelik, valamint azt, hogy a vérontást elrendelőket vonják felelősségre. Irán nem lehet az ártatlanul meggyilkolt fiatalok országa, és az ottani demokrácia jövője szempontjából létfontosságú, hogy az ártatlan emberek meggyilkolását elrendelő vezetőket felelősségre vonják - mondta a Fidelitas elnöke.

A Fidelitas tagjai a demonstrációt követően sajtónyilatkozatot adtak át az újságíróknak, melyben kiemelték, hogy az iráni eseményeknek a Jobbik miatt van magyar vonatkozása is. "A Jobbik nyíltan szimpatizál azzal az iráni rezsimmel, amely békés tüntetők szétveréséről, megöléséről sem riad vissza. Ez mindent elárul a Jobbik demokrácia-felfogásáról. Míg itthon a hatalom ellen beszélnek, külföldön képesek egy elnyomó, szabadságellenes rendszerért rajongani" - áll a nyilatkozatban.

Dömötör Csaba ezzel kapcsolatban "belpolitikai megjegyzésként" azt mondta: aggasztónak tartják, hogy az EP-ben olyan párt is helyet kap, amely valószínűleg nem ért egyet kéréseikkel. Elmondta, a Jobbik az Európai Unió állásfoglalásaival is szembemenve a magyar pártok közül egyedüliként üdvözölte az iráni elnökválasztás vitatható eredményét. Mint mondta, a Jobbik "vonzalma" az iráni diktatúra iránt nem új keletű. Azt mondta, Vona Gábor pártelnök többször is egyeztetett az iráni nagykövettel, és Morvai Krisztina (EP-listavezető) személyesen tette tiszteletét Iránban.

Aggodalommal figyeljük, hogy a Jobbik egy olyan rezsimmel szimpatizál, amely ártatlan emberéletek kioltásától sem riad vissza, ez jól példázza a Jobbik hiteltelenségét és politikai skizofréniáját - fogalmazott a Fidelitas politikusa."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr531214627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása