HTML

Kampányoltunk az 5-ös körzetben

2010.04.07. 23:06 :: Oroján Sándor

A Fidelitas Heves Megyei Kampánycsapat ma Heves körzetében kampányolt. Két részre oszlottunk: Boconádon, és Átányban kerestük fel a választókat, hogy arra kérjük őket: menjenek el vasárnap szavazni, és támogassák a Fideszt valamint jelöltjét: Tóth Józsefet. Én Átányban voltam egész nap. Néhány életképet készítettünk a településen.

 

 

Kicsit úgy éreztem magam, mint aki nem is Magyarországon járja a vidéket. Szinte mindenki otthon volt egész nap, munka semmi, az utak meg olyanok voltak, mint egy háború sújtotta területen. Szinte az egész településen csak romákkal találkoztunk. Nagyon szívélyesen fogadtak minket, egyáltalán nem volt jellemző a bezárkózottság, mindenki mindenkit ismert, és ellentéteknek, a hírekből ismerős kisfalvas-balhés hangulatnak nyoma sem volt. Itt egymás mellett volt egy magyar és árpádsávos zászlóval díszített udvar, és a roma családok lakta viszonylag lelakott házsor.


Egy utca Átányban


A Vörösmarty utcában

Sok utca (például a Vörösmarty utca) nem más volt, mint egy ösvény, sokszor házak nélkül. A település központjához igencsak közeli utca alatt átfolyt egy patak, itt találtunk egy oszlófélben lévő kutyát is, alig pár méterre a házaktól.


Egy döglött kutya pár méterre a házaktól


Átány hangulatkép


Ez egy autóbusz váróterem Átányban :)

Megdöbbentő, hogy ilyen települések egyáltalán léteznek még a 21. században, hazánkban. És Átányban voltunk, pár kilométerre az autópályától, nem Csenyétén... 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr51903059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határharcos 2010.05.27. 22:10:48

Üdv ! Nagyon sajnálom hogy a falumról ilyen képet alkottatok ! Namtagadom van egy kis valóság alapja de nagyrészt a tájékozatlanságotokból adódik ! Kezdjük : egy olyan faluban jártatok aminek a településszerkezete egyedülállo európában ezért vannak "ösvényszerű" utak . Az Átányról megjelent Az arányok és mértékek az átányi parasztgazdaságban című triológia a mai napig tankönyv több NYUGATEURÓPAI egyetemen !! A település néprajzi jelentőségét bizonyitja az is hogy a Néprajzi Múzeumban " Egy falu az országban: Átány" c. kiállitást ( a mai napig látható érdemes megnézni ) a német és osztrák Néprajzi Társaság elnökei nyitották meg ! AVan egy helytörténeti kiállitó helyünk és egy falumúzeumunk a BUSTVÁRÓVAL szemben ! Gyanakvoak az emberek? óvatosak! itt sem jobb a közbiztonság mint máshol de nem is rosszabb ! (én is fölírtam a rendszámotokat mert nemtudtam kik vagytok ) Pl. cigány magyar konfliktus évtizedek óta nem volt ! Egyébként ez politikailag is egy elég külonleges hely ! A telepulés képviselőtestületébe és a polgarmesteri székébe pártszinekben még senki nem jutott be ! A redszerváltás óta még nem volt olyan választás ahol akár baloldali akár liberális párt győzni zudott volna még akkor sem amikor egéssz heves megye vörös volt !!!! Az 1999-es árvízkor Orbán Viktor miniszterelnökünk is meglátogatott bennünket volt szerencsém vele egy asztalnár ülni ! A falunk a mai napig nemfelejtette el a tőlle kapott segítséget !! Nagyon sok lényeges dolog kimaradt ebőll az irásomból pl. hogy már tíz alkolommal rendeztük meg barátaimmal az ÁTÁNY RALLY-t !! vagy azt hogy a templomunk műemlék orgonája milyen egyedülálló sőt maga a templomunk is építészeti különlegesség ! Ne haragudjatok de mint izzig vérig átányi nemtudtam szó nélkül elmenni a képeitek mellett ! Sőt ezennel szerettel meghívlak benneteket gyertek el ismét hozzánk és én bemutatom nektek az igazi Átányt !!! Maradok tisztelettel időssebb Jámbor Dénes !

Határharcos 2010.05.27. 22:14:23

bocs most olvastam át sajna egy két betűt elütöttem :-(

Határharcos 2010.05.27. 22:18:27

Bocs a gyanakvást egy másik cikketekben volt ! Elolvastam mindet !! :-)

Oroján Sándor 2010.05.28. 15:27:44

Kedves Dénes, a településen szerzett élmények egyáltalán nem kellemetlen émlékek, inkább érdekes volt ott lenni, semmint kellemetlen. Az emberektől pedig nem gyanakvást kaptunk (az máshol volt), hanem szívélyes fogadtatást...

Ha Átányban járunk, legközelebb írni fogok előtte emailt Önnek, és remélem, benyomásaink közzététele nem sértette meg a falu egyik lakosát sem.

Határharcos 2010.05.28. 20:37:10

Semmi képpen nem sértett de tudod már reflekszszerűen kialakult bennünk hogy védjük a falunkat mert sokszor negatív szinben állitanak be bennünket és az értékeink mellet szó nélkül elmennek ! Nem csak a magán emberek ! A róllunk megjelent már emlitett triológiát még a mai napig nem forditották le magyar nyelvre és az itt gyüjtött anyag is a 60-as évek óta raktárban volt ! A meghivás őszinte volt szerettel várunk benneteket és ha felkeltettem az érdeklődésedet a falunk iránt állok rendelkezésedre ! Köszönöm a válaszod maradok tisztelettel id. Jámbor Dénes ( nem oreg csak 46 éves de hála istennek a nagy fiam is aktivan reszt vesz a falu életébe vidék fejlesztő mérnökként és így kmár nekem dukál az id. jélző :-) )

Határharcos 2010.05.28. 20:38:04

Már megint bocs most vettem észre hogy letegeztelek !

Határharcos 2010.06.01. 19:12:21

Üdv ! Vasárnap délután fél háromkor az átányi templom kertjébe Trianon émlékhely avatás ! Nem gyorsak vagyunk,:-) hamarabb született a dontés mint ahogy a parlamentünk napirendre tűzte az Összetartozás napjáról szólló törvénytervezetet ! Mindenkit szerettel várunk !!!! Üdv Jámbor Dénes !
süti beállítások módosítása