HTML

Szabó Zsolt: "pörgetni kell a gazdaságot!"

2008.02.24. 15:21 :: Oroján Sándor

Interjú Szabó Zsolttal az eZAGYVAn honlapon.

(www.ezagyvan.hu)

Az ellenzék által kezdeményezett március 9-ei ügydöntő népszavazással kapcsolatban Szabó Zsolt, a FIDESZ Hatvani Szervezetének elnöke mondta el a véleményét:

„Az én véleményem az, hogy az államháztartásnak van egy olyan feladata, ami három alap kulcspont körül forog: ez az oktatás, az egészségügy és a kultúra. Az államnak ezeket a feladatokat el kell látnia, ezért a bevételekkel működtetni kell azokat a rendszereket, ami ehhez szükséges. Úgy gondolom, hogy ez most megborult. A most befolyó pénzek nagyon gyorsan ki is folynak. Nincsenek állami tartalékok, nincs már privatizálandó vagyon. A lakosságra lett rá terhelve ezeknek a feladatoknak a finanszírozása. Az egészségügyben az ingyenes szolgáltatásosok fokozatosan visszaesnek. Nem ez a megoldás. Az állam nem egy haszonra hajtó vállalat, amiben nyereséget kell termelni. Az állami vagyont egyben kell működtetni. Csak egy gondolat: miért van az, hogy másoknak megéri befektetni az egészségügybe, és miért van az, hogy az Európai Unióban állami cégek jönnek létre, amik a magyar cégeket megveszik? Megetették mindenkivel, hogy az állam rossz gazda. Ez nem igaz. Az állam jó gazda, csak tudni kell működtetni. Úgy gondolom, a lakosságon már nagyon nagy a teher. Ugyan olyan költségeink vannak, mint az Európai Uniót megalapító országoknak, de az emberek jövedelme körülbelül a tizede az ott élőknek. Nagyon sok magyar, ezért hagyja el az országot.

Az oktatás is nagyon rossz helyzetben van. Kevés a diploma, nincs akkora tudás ahhoz, hogy visszaálljon a régi magyar mítosz, hogy újra megjelenjenek a nagy magyarok, azok, akiket régen a világnak adtunk. Én a nagy gondolkodókra mindig felnéztem. Ebben a helyzetben miért vetnénk ki egy tandíj jellegű fizetési kötelezettséget? Aki tehetséges az menjen tanulni. Ne csak az mehessen tanulni, akinek pénze van.”

Hogyan tudná az állam nélkülözni ezeket a pénzeket, hiszen megtakarítás céljából jöttek létre ezek a megszorító intézkedések?

„Jó példa erre Románia, ahol az áfát most vissza fogják csökkenteni 19%-ról 15%-ra. Szlovákia: alacsonyabb adózás mellett pörög a gazdaság. Az alacsony adózás miatt befektetnek a cégek, felvesznek alkalmazottakat, csökken a munkanélküliség. Kanadában történt (azt tudni kell, hogy Kanada ugyanúgy épül fel, mint az USA. Azt is különböző államok alkotják): az egyik államban egy segélyeket agyba-főbe osztó kormány volt, akik az adókat nagyon magasan tartották, hogy ebből a segélyeket finanszírozni tudják. Ez az állam pénzügyileg ellehetetlenült, a kormány megbukott. Jött egy új kormány és elkezdte a vállalkozókat az adók csökkentésével segíteni. A vállalkozások elkezdtek pörögni, megnőtt az alkalmazottság, az emberek vásároltak és működött a rendszer. Magyarországon most mi van? Az emberek azt hiszik, hogy a vállalkozóknak jobban megy. Most már nem. Szlovákia gazdasági mutatóinak a 10%-át sem érjük el. Románia is nagyon jól halad, jól stratégiál gazdaságilag.”

Ha a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére sor kerül, nem félnek attól, hogy az ezzel keletkező hiányt a kormány a TB-re terheli?

„A TB így is mínuszos. A TB kasszából elfogytak a pénzek. Mindenképpen szükség van a reformokra, de nem ilyen drasztikusan és nem ennyire lakosság terhelően. Miért érné meg egy egészségbiztosítási pénztárnak a kis pénzt befizető emberekkel foglalkozni? A Magyar lakosság több mint 50%-a kiesne az egészségbiztosítási rendszerből. Szlovákia például vissza ált a több-biztosítós rendszerből a simába, mert pénzügyileg nem volt képes fenntartani.”

Van más lehetőség is a probléma megoldására?

„Természetesen! Az első lépés az, ami már központilag is ki lett adva. Vissza lesznek államosítva ezek az intézmények. Például itt van a hatvani kórház. Láthatjuk, hogy az elmúlt egy évben, amióta a privatizációt végre hajtották, hány funkciója szűnt meg, hány osztály nem működik, milyen gépek mentek el és milyen szolgáltatásokat hajtanak végre máshol. Ez a hatvani lakosságra nézve negatívan hat. Az a baj, hogy a magyar lakosság átlag egészségügyi színvonala nagyon alacsony. Ott van például Svédország, ahol megvannak az állami elvonások, de 100%-ban ingyenes az egészségügy és az oktatás. De úgy, hogy tudják finanszírozni. Pörgetni kell a gazdaságot!”

De nem úgy pörögne a gazdaság, ha több egységet egy helyre csoportosítanának? Miért legyen két ugyanolyan osztály egymáshoz igen közel, ha egyben gazdaságosabb megoldani, főleg ha olyan osztályokról van szó, aminek a körülményei jobbak máshol?

„Ez igaz. De nézze meg a baleseti sebészetet, ami nagyon híres volt, és most nincs Hatvanban. Miért nincs egy olyan osztály, ahol jó orvosok voltak? Ebben a körzetben azok az orvosok, akik erkölcsileg, szellemileg és szakmailag egy nagyon fontos összetartó szerepet képviseltek, azok elmentek. Jó hatvani orvosok, akik különlegesek voltak, Gyöngyösre járnak dolgozni. Ezek a dolgok mindenesetre jelentenek valamit.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr54352536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sivatagi Sas 2008.02.24. 17:38:21

Ez tetszik a FIDESZ-esekben, hogy a nyilvánvaló tényt is csípőből tagadják. Most olvasom az újságban, hogy 4,3 milliárd, de rosszabb esetben is több száz milliót fordítanak a kórház felújítására, ők meg gondolatban bezárják...
Ha már a gazdaságnál tartunk: nincs valami híre arról, hogy a paradicsommal foglalkozók megkapják "néhány év után" azt a néhány milliót amivel fennmaradt a konzervgyár? Nagyon felpörgetné a a kistérség gazdaságát ez a pénz!

Oroján Sándor 2008.02.24. 19:52:01

Kedves Sas!

Kérem, amennyiben fennmaradt tartozásról tud, nevezze meg konkrétan az érintett feleket, a tartozás mértékét, hogy beperelhessük rágalmazásért.
Gyáva dolog álnéven sejttetni hazugságokat egy blogon.

Oroján Sándor 2008.02.24. 19:54:17

Ön még mindig beveszi, amit a kórházról írnak?
"Megint a régi mese, mégis van, aki beveszi."
Vagy nem emlékszik a hazug ígéretre, hogy nem küldenek el embereket az átszervezés után? Aztán 200-an mégis az utcára kerültek.

goofy 2008.02.24. 20:12:36

Az az igazi ciki amikor valakit 3 kórházon át cipelnek, mire rájönnek, hogy mi a baja, de persze akkor már rég késő. Szerintem ez az egészségügyi reform terméke... És ami meg is maradt (az a kevés kórház)még arra sem jut elég pénz rendberakni. Akkor most hová tartunk???

Carnivora (törölt) 2008.02.24. 20:31:35

goofy 2008.02.24. 20:12:36

Az adó nem ilyesmire van az adó arra van, hogy hajnalba hozzám járjon ki rendőrkommandó elvinni a törlőrongyom ...

Sivatagi Sas 2008.02.25. 16:09:12

Mi ez az idegeskedés kedves sanyi?
Feljelentgetés stb.Pontosítok: Agrárflóra Kft. Tudjuk, semmi köze nem volt a konzervgyárnak ehhez a céghez, csak azok a tüntetők nem tudták akik 2003-2004 körül itt tüntettek hevesből és hajduságból egyaránt.
Szóval csak nyugodtabban kedves sanyi. Érdeklődjön...Sok ember emlékszik még erre!
Ha gondolja, itt befejezhetjük ezt a témát, de ha fenyegetőzik folytathatjuk!
Még valami! Akinek nem inge, ne vegye magára. ( A fogadatlan prókátorokat nem mindenhol szeretik!)

Kórház.
ön ott ül a testületben-használja fel ezt a lehetőséget tájékozódásra- így tudnia kell, hogy az ellátási területek átrendeződtek. ( ha önök otthon 4-en vannak és vesznek naponta 1kg. kenyeret, gondolom ha ketten maradnak elég lesz 1/2 kg. is. Így volt ez is. Mindenki megkapta amúgy tudtommal a végkielégítést)
Ja! A 200 fő sem pontos, de az ön esetében ilyen apróságra már nem adunk!

Kedves Carnivora!
Mi ez a törlőrongy?

László 2008.02.25. 19:31:25

Szinte borítékolható, hogy az első hozzászólás minden témához sivatagi sastól eredő varjúkárogás...

LACK 2008.02.26. 02:54:46

László!
Nem kell sast bántani, itt ő a sztár, sokan csupán miatta olvassuk el a kommenteket!
Sándor már azon aggódik, ha valamely írásához nem szól hozzá, mert akkor az valószinű, hogy eléggé érdektelen. :)
Sivatagi Sas!
Ha már rendszeresen netezel, használd fel ezt a lehetőséget a tájékozódásra. Carnivora egy közismert terrorista, aki lakásában lisztet és cukrot tárol, a rotakapában benzint, kocsijában meg törlőrongyot. De szerencsére rendünk éber őrei időben felderítették ezt az óriási nemzetbiztonsági kockázatot.
Azóta én már cukor nélkül iszom a kávét... :)
De a témánál maradva, azok a fránya kórházi ellátási területek meg hogyan vették a bátorságot, hogy "csak úgy" maguktól átrendeződjenek? :)
Ágnes asszony miért nem szólt rájuk, hogy ácsi, ne má! Van itt egy jó adottságokkal rendelkező kórház amit ehhez a népességszámhoz tervezve építettek.

süti beállítások módosítása