HTML

Üzleti Etikai díj és a gazdasági válság

2008.11.27. 23:56 :: Oroján Sándor

László Ervin: "A mostani globális világ jóval összetettebb és instabilabb, mint az eddigiek."

Tegnap este nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a Piac és Profit Magazin "Üzleti Etikai Díj 2008" átadó ünnepségén.

Kilencedik alkalommal osztották ki ünnepélyes keretek között a 2000-ben Demcsák Mária, a Piac és Profit üzleti magazin főszerkesztője, és László Ervin professzor, a Budapest Klub alapító-vezetője által közösen alapított díjat. Az elismerést azzal a szándékkal hoztak létre, hogy minden évben felhívják a hazai társadalom figyelmét azokra a cégekre, vállalatokra, amelyek felelős tevékenységükkel és gondolkodásukkal, magatartásukkal példát mutatnak, és erősítik a bizalmat a társadalom és az üzleti szféra között. (piac-profit.hu)

A díjakat öt kategóriában osztották ki, a nyertesek az alábbiak:

  • Multinacionális vállalat: Electrolux Lehel Kft.
  • Nemzeti vállalat: Alföldi Nyomda Zrt.
  • Kisvállalat: Sándor Vendéglő
  • Vegyesvállalat:Nav N Go Kft.
  • Zsűri különdíja, a "Fenntartható fejlődésben elkötelezett vállalat": Philips Magyarország Kft.

Az esten a Microsoft jóvoltából vehettem részt, és bevallom őszintén: nem gondoltam volna, hogy ilyen sok vég van ma Magyarországon, amelyik felelősségben, hosszú távon fenntartható gazdálkodásban gondolkodik a napi túlélésért vívott harcok közepette.

Hadd osszak meg egy gondolatot veletek, amit László Ervin Professzortól hallottam akkor.
A Budapest Klub elnöke a gazdasági válságról szólva felidézte, hogy a kínai nyelvben a válságot egy összetett szó jelenti, amely szó szerinti fordításban magyarul úgy szól: veszélylehetőség.

Talán a kínai kultúra az egyetlen, amelyik már évszázadokkal ezelőtt felismerte a tényt, melyet ma válságmenedzsment-szakértők fogalmaztak meg: eszerint a válság nem egy minden elemében negatív esemény, hanem egy hosszú távú céljaink érdekében történő változtatást magában hordozó lehetőség is, melyet ha felismerünk, hasznunkra fordíthatunk. Itt utalt a jelenlegi válság okaira, amelyek elsősorban a felelős üzleti magatartás hiányára vezethetők vissza. A piaci összeomlás oka a gazdaság "rákos sejtje", a csak és kizárólag profitra törekvő vállalkozás. A vállalkozás, amely nincs tekintettel környezetére, azon belül a társadalomra, üzleti partnereire, egy szóval: nem etikus.

A jelenleg tapasztalható, pénzügyi válság nem más, mint a betegség tünete, a problémák kicsúcsosodása. "A krízisek folyamatosan jelentkeznek és jelentkezni is fognak, hiszen a bank- és a pénzszektor rendbetételénél csak a kezelés folyik, nem az okokat nézik... El kell hagyni a mostani értékeket és teljes mértékben a fenntarthatóság felé kell fordulni. Ez bár radikális megoldás, mégis ez hozhatná meg az új, dinamikus egyensúlyt" - hangzott el a díjátadást megelőző konferencián. Teljes cikk: http://www.piacesprofit.hu/?r=22269

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orojan.blog.hu/api/trackback/id/tr50792374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Sanyi 2008.12.07. 19:52:09

Ki volt még ott - önhöz hasonlón - híres ember, talán Győzike....?

Oroján Sándor 2008.12.07. 23:24:27

Ha rákattintana a linkre a cikk alján kommentezés előtt, megkímélhetné magát (és engem is) a felesleges billentyűzet-koptatástól.
süti beállítások módosítása